Головна Новини Суспільство права людини Мін'юст пояснив, як оформити статус біженця в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Мін'юст пояснив, як оформити статус біженця в Україні

У Мін'юсті пояснили, хто може вважатися біженцем в Україні

1 вересня 2020, 04:45
Поділіться публікацією:

Україна є державою призначення та транзитом для осіб, які потребують міжнародного захисту, тому чинне законодавство передбачає відповідний правовий механізм надання таким особам статусу біженця. Про це розповіли в Міністерстві юстиції України

Мін'юст пояснив, як оформити статус біженця в Україні

​​Повідомляється, що біженець – це особа, яка не є громадянином України і внаслідок обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань перебуває за межами країни своєї громадянської належності, а також не може (або не бажає) користуватися захистом цієї країни внаслідок таких побоювань, або, не маючи громадянства (підданства) і перебуваючи за межами країни свого попереднього постійного проживання, не може чи не бажає повернутися до неї внаслідок зазначених побоювань.

Щоби отримати статус біженця слід протягом п’яти робочих днів з дня легального перетину державного кордону звернутись до територіального відділу Державної міграційної служби України, надавши заяву про визнання біженцем. Заяву має подавати особа, яка потребує правового захисту в Україні за місцем свого тимчасового перебування. Крім того, існує право отримати послугу з перекладу української мови, залучивши до процесу перекладача.

У зверненні про надання статусу біженця слід зазначити дійсні підстави побоювання за своє життя у разі повернення до країни свого походження та надати відомості, які можуть підтвердити зазначений факт.

До звернення про визнання біженцем треба надати:

- документи, що посвідчують особу заявника (паспорт або посвідчення встановленого зразка, що підтверджує громадянську приналежність до країни походження);

- документи та матеріали, що свідчать про наявність обставин для отримання статусу біженця.

- чотири фотокартки, а у разі супроводження неповнолітніх членів своєї сім’ї – додатково по чотири світлини на кожного.

Довідка про звернення за захистом в Україні є документом, який засвідчує законність перебування іноземця на території України. Вона діятиме до остаточного визначення статусу.

Після подання документів територіальний орган протягом 15 робочих днів проводить з заявником співбесіду, встановлює дійсність та об’єктивність причин неповернення до країни походження і приймає рішення про оформлення відповідних документів або про відмову. Потім протягом двох місяців триває розгляд заяви про визнання біженцем Державною міграційною службою України. До слова, строк розгляду відповідної заяви може бути продовжено не більш як до трьох місяців.

Далі протягом 15 робочих днів з дня прийняття рішення про визнання особи біженцем ДМС оформлює та видає кожній особі, яка досягла 16-річного віку (як виняток 14-річного віку для реалізації права на освіту, медичну допомогу тощо), посвідчення біженця строком на п’ять років.

Раніше повідомлялося, які правила оформлення заповіту діють в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини