Головна Новини Суспільство права людини «Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ)
commentss НОВИНИ Всі новини

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Чому у Києві зібралися тисячі людей і чого вони вимагали

4 листопада 2021, 20:35
Поділіться публікацією:

3 листопада 2021 року з самого ранку в урядовому кварталі почався активний рух. Відразу три акції проти примусової вакцинації стартували біля ВР, наповнивши шумом і галасом кілька прилеглих кварталів. "Коментарі" не могли пропустити таку масштабну подію і мають що про неї розповісти.

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Мітинг антивакцинаторів. Фото: Comments.ua

Власне, акція мала бути лише одна, але напередодні організатори побили горщики, і концепція заходу зазнала дуже суттєвих змін.

Найбільш притомна частина протестувальників — понад тисячу осіб, як і було вказано в сповіщенні — на чолі з відомим правозахисником Олександром Гуміровим пішла на Банкову, 11 до Офісу президента. Жорсткою вимогою для учасників були "нуль маргінальщини та псевдоюристики", будь-яка символіка, крім державної, а також заборона на вживання алкоголю та порушення правопорядку. Тим більше що акція мала назву "Ми за! Правопорядок і Конституцію України!". Вона мала на меті донести до основних органів влади — Верховної Ради, Уряду, Президента — "свою позицію стосовно порушень прав і свобод людей під приводом боротьби за нашу безпеку і здоров'я". Учасники вимагали провести "всі протиправні рішення цих органів карантин у всій території України у відповідність до Конституції".

Через затори, які з 1 листопада скували Київ після введення нових обмежень на проїзд у громадському транспорті, дуже багато протестувальників добралося до ВР набагато пізніше, коли "свої" вже пішли до ОП. Олександр Гуміров вважає, що те, що людей дезорієнтували, через що до будівлі ОП дійшли далеко не всі, як було сплановано заздалегідь. Однак хоч і з меншою кількістю учасників, але план дій було виконано: збори громадян відбулися, у результаті прийняли й оголосили рішення, зібрали під ним підписи та вручили владі. Утім для тих, хто не зміг потрапити під ОП, процес збору підписів буде продовжено онлайн.

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 2

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 3

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 4

Рішення містить 11 пунктів, головний із яких — визнання карантину "протиправним, незаконним і нечинним", а далі йдуть заборона дискримінації (сегрегації), примусу до тестування тощо.

"Усе було достойно, спокійно і на всіх засадах адекватності. Результат акції оформлено юридично і ми продовжимо свою боротьбу до повної перемоги", — сказав у коментарі "Коментарям" Олександр Гуміров.

Усі ж традиційні атрибути таких акцій — тези про чипізацію, світову змову сил зла проти Бога і людства, 5G, а також "чєловєкі", "живонароджені" / "живі люди" та колоритні персонажі у рясах і з іконами — зібралися на протесті, організованому рухом "Права людини" (очільник — відомий блогер Остап Стахів). Утім, організатори неодноразово наголошували зі сцени: це протест не антивакцинаторів, а людей, які хочуть вільно жити у своїй країні, ідеться про протест не проти вакцинації як такої, а проти примусу до неї.

Ця акція була наймасовішою. Кілька тисяч учасників спочатку провели "акції прямої дії" в різних місцях, блокуючи автомобільний рух на кількох вулицях у центрі. Поліція діалогу сформулювала це як "громадяни вимагали не порушувати їхніх прав, порушуючи право на вільне пересування інших громадян". Однак загалом у поліції діалогу не бачили приводу втрутитися — запевнили, що про блокування було повідомлено заздалегідь, тому все відбувалося мирно і за планом.

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 5

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 6

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 7

Зберігали спокій і медики з загону швидкого реагування — вони були впевнені, що  їхні послуги не знадобляться.

Були медики й серед учасників. Попри заборону організаторів давати коментарі ЗМІ, нам вдалося поговорити зі львівським педіатром Йорданом Михайловим. Він заявив, що приїхав сюди, тому що категорично проти дискримінації людей, зокрема щодо того, робили вони певну медичну процедуру чи ні. Йордан Михайлов розповідає, що займається педіатричною практикою вже 20 років і розрізняє відомі вакцини з вивченими побічними діями, у яких користь переважає над ризиками, та вакцини проти COVID-19, які фактично є експериментальними.

"Я противник того, щоби примусово використовувати на людях експериментальні препарати. Тому що в цілому світі якщо хтось хоче робити експерименти, то бере добровольців і платить їм за то кошти. А експеримент на цілій державі, тим більше примусовий, я вважаю неприпустимим", — говорить лікар.

Окрім того, він нагадує, що за правилами після вакцинації два тижні людині слід перебувати вдома.

"Якщо вона вважає, що це їй поможе, — це її право. Але якщо я вважаю, що мені це не поможе, — це теж моє право", — говорить Йордан Михайлов.


«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 8

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 9

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 10

"Я противник того, щоби примусово використовувати на людях експериментальні препарати. Тому що в цілому світі якщо хтось хоче робити експерименти, то бере добровольців і платить їм за то кошти. А експеримент на цілій державі, тим більше примусовий, я вважаю неприпустимим", — говорить лікар.

Окрім того, він нагадує, що за правилами після вакцинації два тижні людині слід перебувати вдома.

"Якщо вона вважає, що це їй поможе, — це її право. Але якщо я вважаю, що мені це не поможе, — це теж моє право", — говорить Йордан Михайлов.

Львів’янин розповідає, що, приїхавши до Києва автівкою та поселившись у готелі, зайвий раз побачив, що в Україні суворість законів компенсується необов’язковістю їх виконання — адже ніхто навіть не запитав про наявність COVID-сертифікату або ПЛР-тесту. Лікар упевнений, що українці звикли, що в разі потреби зможуть усе "порішати", і позитивно оцінює те, що вони вийшли протестувати замість того, аби тихенько купити сертифікат — тим більше ще зовсім нещодавно він коштував якихось 500 грн.

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 11

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 12

Деякі протестувальники прийшли на акцію з дітьми, причому різного віку.

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 13

ГО "Багнет нації" мала дуже неоднозначний бекграунд.

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 14

Олена Пікуш із Кам’янського (колишній Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область) святкувала на акції своє 55-річчя у товаристві чоловіка та чотирьох їхніх дітей — ще четверо залишилося вдома. До Києва родина дібралися власною автівкою.

"Ми не можемо бути осторонь — у нас велика родина, восьмеро дітей", — пояснює Сергій, Оленин чоловік.

Сергій та Олена — це дует християнської пісні "Перше кохання". На вечір у них було заплановано концерт у Києві. Що ж до ставлення до вакцинації, то подружжя вважає, що тут ідеться не лише про питання віри, а й про інформацію, наявну у відкритому доступі. Кажуть, що їхні молодші діти, невакциновані, хворіють набагато менше за вакцинованих старших.

Приблизно об 11 почалося так зване віче. На ньому лунали гасла "Свободу не спинити", "Ні дискримінації", "Моє тіло — моє діло", "Ні медичному терору", "Разом — сила", "Конституція — закон", "Права людини понад усе". Заявленими цілями акції були відновлення "права на працю без примусу до медичних процедур", очна освіта, "життя без карантинних обмежень" та "Конституція як Основний Закон".

Колишній радник Міністра молоді та спорту Павло Булгак написав у своєму життєписі в ФБ, що Terra Freedom "системно працює на дискредитацію заходів з протидії COVID-19 та вакцинації в Молдові, Україні, країнах Балтії. А саме, шляхом організації одиночних пікетів і нечисельних мітингів із типовими, стандартизованими плакатами та символікою. Аналогічні мітинги та пікети, як бачите, проводилися біля державних органів влади в Молдові. Усе це дає підстави припускати, що група діє в інтересах РФ".

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 15

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 16

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 17

Деякі учасники вважали, що тут будуть доцільними портрети Небесної сотні, тому що вона загинула не за те, щоб таке коїлось у державі.

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 18

«Ми - не антивакцинатори»: що відбувалося на протестних акціях у Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) - фото 19

Наразі невідомо, чим завершилися перемовини між організаторами акції під ВР і представниками "Слуги народу", які виходили до протестувальників із пропозиціями порозумітися та розробити спільний документ. Однак незабаром результати можна буде оцінити.

Під "шумок" аналогічну акцію провела партія "Держава" (серед її завдань — "надання російській мові статусу другої національної або статусу мови міжнаціонального спілкування", "об'єднання слов'янських народів як основи для інтернаціоналізму, миру на планеті та гармонійного співіснування", "скасування закону про декомунізацію" тощо). Люди з партійними прапорами зібралися біля пам’ятника Ватутіну у Маріїнському парку. Щоправда, емоційні виступи тривали недовго: надійшов музика з волинкою у супроводі трьох барабанщиків — і мітинг змінив імпровізований вуличний концерт.

Раніше інтернет-портал "Коментарі" повідомляв, що COVID-19 наступає і чи допомагає вакцинація рятувати життя українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини