Головна Новини Суспільство права людини Масові затримання кримських татар російськими силовиками: що відбувається в окупованому Криму
commentss НОВИНИ Всі новини

Масові затримання кримських татар російськими силовиками: що відбувається в окупованому Криму

Сьогодні викраденим активістам обиратимуть запобіжний захід

6 вересня 2021, 11:44
Поділіться публікацією:

Протягом 3 і 4 вересня в включеному Росією Криму російські силовики викрали першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла і ще чотирьох кримських татар — Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова та Ельдара Одаманова. Як повідомила омбудсмен Людмила Денисова, 6 вересня в так званих "судах" тимчасово окупованого Криму відбудеться обрання запобіжного заходу затриманим.

Масові затримання кримських татар російськими силовиками: що відбувається в окупованому Криму

Масові затримання кримських татар російськими силовиками - фото з відкритих джерел

Експерти проаналізували події, що відбуваються, для порталу "Коментарі".

Реакція міжнародного співтовариства повинна бути максимально жорсткою

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда впевнений, що черговий виток репресій проти кримськотатарських активістів — це асиметрична відповідь Росії на проведення Кримської платформи, інавгураційного саміту якої, що відбувся 23 серпня, вона не зуміла перешкодити.

"Тепер Росія пресує, в першу чергу, тих, хто брав участь в цьому заході. Зокрема, першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла", — зазначає експерт.

На його думку, реакція міжнародної спільноти повинна бути максимально жорсткою.

"Я розумію, що говорити про швидке впровадження великих санкцій не доводиться. Але якби країни ЄС і США, наприклад, заборонили військовим кораблям РФ заходити в свої порти, це був би вже досить показовий крок, — вважає Євген Магда. — Крім того, сама Україна повинна діяти активніше. Я, наприклад, прихильник того, щоб в нашій Конституції Севастополь був позбавлений привілейованого статусу. І для цього нам не потрібна допомога західних партнерів. Це рішення, яке цілком здатний прийняти сам український парламент. Щоб не тільки 17-я стаття Конституції (не допускає розміщення іноземних військових баз на території України), але і "спрощення" статусу Севастополя свідчили — російські військові бази в Україні ніколи не будуть легітимними".

Відбувається чергове закручування гайок, в тому числі в контексті майбутніх виборів, в контексті внутрішньої боротьби з будь-якими проявами опозиційності, інакомислення

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко зазначає, що в Криму відбуваються ті процеси, які відбуваються в усій Росії.

"Можна акцентувати увагу на кримських татарах, на наявній проблемі. Але питання більш широке, питання взагалі з правами людини в РФ. Відбувається чергове закручування гайок, в тому числі в контексті майбутніх виборів, в контексті внутрішньої боротьби з будь-якими проявами опозиційності, інакомислення, — пояснює експерт. — Передвиборна ситуація (нагадаю, що у вересні відбудуться вибори в Держдуму РФ) диктує необхідність демонстрації сильної руки. Ось це і відбувається. Другий елемент демонстрації буде під час російсько-білоруських військових навчань Запда-2021 Білорусі. 9 вересня після зустрічі Путіна з Лукашенком може початися процес поглинання Білорусі Росією".

Слабку реакцію з боку ЄС і США на чергові затримання в Криму (була висловлена чергова заклопотаність) Валерій Кравченко пояснює тим, що на Заході вважають — зараз не час сваритися з РФ зайвий раз.

"Це пояснюється і внутрішньополітичною ситуації в тій же Німеччині, де також скоро вибори. І в контексті поразки США в Афганістані і необхідності прийняти постафганську ситуацію, — вважає експерт. — Реакція буде сильнішою, якщо Росія продовжить системно діяти в цьому ж напрямку, проводити постійні затримання, відкрито працювати проти кримських татар, меншин".

Валерій Кравченко акцентує, що інструмент Кримської платформи був створений як раз, щоб реагувати на такі моменти.

"І країни-підписанти, сподіваюся, не просто декларували свої певні позиції під час саміту в Києві. Необхідно продемонструвати якийсь загальний підхід — в тиску на РФ, у відстоюванні прав людини, — підкреслює експерт. — При цьому реалізації такого підходу, лідерство в Кримській платформі має належати Україні. Саме ми повинні вести за собою інші країни. Показуючи приклад і виробляючи колегіальну позицію. А питання нових санкцій, в тому числі більш жорстких, — питання часу".

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в Росії висловилися про територіальну приналежність Криму.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ККК

6 вересня 2021, 20:14

Не благодарные узкоглазые животные! В товарные вагоны и обратно на родину в татарстан!)))


Новини