Головна Новини Суспільство права людини Лише мова: з паспорта громадянина України пропонують прибрати російську мову
commentss НОВИНИ Всі новини

Лише мова: з паспорта громадянина України пропонують прибрати російську мову

З паспорта громадянина України пропонують прибрати російськомовну частину документу

4 травня 2023, 18:29
Поділіться публікацією:

Паспорт громадянина України старого зразка має відповідати нормам мовного закону, заявив  мовний омбудсмен Тарас Кремінь, пропонуючи прибрати з посвідчення російськомовну частину. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Укрінформ.

Лише мова: з паспорта громадянина України пропонують прибрати російську мову

Паспорт громадянина України

Так, мовний омбудсмен рекомендуватиме Верховній Раді внести зміни до положення про паспорт громадянина України. Зокрема, зміни необхідні для документа старого зразка, де відомості про громадянина України записані двома мовами – українською та російською.

"Ми просимо внести зміни до положення про паспорт громадянина України, яким передбачити, що паспорт складається державною мовою, згідно з частиною першою статті 8 мовного закону", – наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Він нагадав, що станом на зараз в Україні паралельно існують два бланки паспортів – біометричні паспорти та паспорти старого зразка, де інформація про громадянина, його прописку та місце видачі документа записані як державною та недержавною (російською) мовою.

"Тому ми наполягаємо на уніфікації та в приведенні у відповідність до мовного закону цієї парадигми", — каже Тарас Кремінь.

Тим часом, директорка розвідки США розповіла про можливості російського наступу

Зеленський назвав шокуючу суму, яка потрібна Україні, щоб відбудовати країну після війни

А в Росії десятки міст скасували паради на 9 травня

Журналісти нарахували 21 місто, де влада вже оголосила про скасування святкових парадів. 2022 року у всіх з них такі заходи проводилися. У цьому показнику видання врахувало 18 міст у РФ і три міста анексованого Росією українського півострова Крим – Севастополь, Сімферополь та Керч.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини