ЛГБТ-українці зможуть бути донорами крові — ЗМІ

Гомосексуальні стосунки вилучили зі списку заборонених критеріїв для донорства крові

Україна стала ще на крок ближчою до більш цивілізованого світового співтовариства. Цього разу — в плані зрівняння прав і свобод людини.

Відтепер представники ЛГБТ-суспільства зможуть нарівні з іншими ставати донорами плазми в медичних установах. Про це повідомляє "Зміна", посилаючись на експерта-правозахисника ЛГБТ.

За інформацією, яка надійшла від фахівця Андрія Кравчука, гомосексуальність більше не входить до критеріїв, які унеможливлюють донорство крові. Про це свідчить оновлений Порядок медобстеження донорів.

У графі "сексуальність" нині зазначена лише "ризикована сексуальна поведінка". Вважається, що цей фактор є досить серйозним, адже через кров передається чимало інфекцій, в тому числі отриманих статевим шляхом.


При цьому із так званої "Анкети донора" також вилучено питання про сексуальну орієнтацію.

Варто зазначити, що на вебпорталі Міністерства охорони здоров'я необхідний документ поки відсутній, однак з ним можна ознайомитися на ресурсі "Ліга: Закон". Цікаво, що зміни, які стосуються донорства крові від представників ЛГБТ, внесені у правила ще з початку лютого 2021 року.

Зауважимо, що деякі медустанови, які займаються збором донорської плазми, дійсно обмежували гомосексуальних людей у праві здати кров.

Як інформує "Фокус", Харківський обласний центр служби крові досі повідомляє відвідувачам сайту, що люди, які перебувають у ЛГБТ-відносинах, не допускаються до донорства. Цікаво, що гомосексуалів поставили в один ряд із людьми, які надають сексуальні послуги, і наркозалежними.


Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що в Миколаєві нещодавно погрожували підірвати дружню до ЛГБТ організацію. Які причини призвели до цього і чим закінчилася ситуація, ви можете дізнатися в нашому матеріалі.

Також рекомендуємо ознайомитися з результатами дослідження про самопочуття гомосексуальних підлітків в українських школах.