Головна Новини Суспільство права людини “Легкі” гроші: Як в OLX борються з шахраями
commentss НОВИНИ Всі новини

“Легкі” гроші: Як в OLX борються з шахраями

Які шахрайські схеми найчастіше застосовують зловмисники

28 березня 2024, 22:40
Поділіться публікацією:

Послуги продажу та придбання товарів через інтернет мають попит. На спеціалізованих сервісах оголошень продавці пропонують як новий товар, так і бувший у вжитку. Продати та купити можна майже все, дитячі товари, товари для дому, для спорту, розваг, лікування — і це далеко неповний перелік пропозицій. Однак, замовляючи товар через інтернет, є ризик натрапити на шахраїв. Портал “Коментарі” дізнався, як майданчик для розміщення оголошень OLX виявляє та попереджає шахрайство. 

“Легкі” гроші: Як в OLX борються з шахраями

Як не потрапити на гачок шахраїв

В OLX підтвердили, що сервіс привертає велику увагу користувачів, що ставлять за мету отримати “легкі” гроші.

“Адміністрація сервісу не є експертною установою і не має можливості стверджувати про причетність тих чи інших користувачів до шахрайства. Разом із тим компанія намагається обмежити активність користувачів, метою яких є введення в оману звичайних користувачів сервісу”, — розповіли в компанії. 

Також зазначили, що облікові записи таких користувачів можуть заблокувати та промаркувати відповідним чином. Ці заходи допомагають автоматизувати боротьбу з ними в майбутньому.

У боротьбі з ймовірними шахраями компанія запровадила додаткові послуги та відповідні алгоритми роботи. Щоб забезпечити проведення безпечних угод між користувачами була запроваджена послуга OLX Доставка. “Це дозволяє уникнути переказу грошей у невідомість для покупця, а продавець не витратить кошти за доставку товару, якщо покупець відмовиться від товару”, — пояснили в компанії.

Також проводиться аналіз наявних критеріїв поведінки користувачів. Спеціалісти виокремлюють комбінацію найбільш підозрілих і створюють моделі на базі машинного навчання, що блокують активність користувачів автоматично. Менш підозрілі потрапляють на аналіз до спеціалістів.

“Також ми долучаємо користувачів до допомоги з пошуком підозрілих оголошень або іншої активності через скарги на оголошення або облікові записи”, — уточнили в компанії.

Щодо найбільш поширених шахрайських схем, то в компанії виділили наступні: 

  • передплата — досі звичний спосіб укладання угоди між продавцем і покупцем. Зловмисники намагаються обманом отримати гроші потенційної жертви, заздалегідь вимагаючи сплатити певну суму за товар чи послугу,

  • фішинг — виманювання персональних чи конфіденційних даних користувача. Таким чином зловмисники намагаються обманом дізнатися паролі, дані банківських карток тощо,

  • неякісний товар — нерідко шахраї, щоби отримати кошти жертви, надають підроблені, низькоякісні або непридатні для використання товари чи послуги. Це може стосуватися електроніки, одягу, медичних продуктів або БАДів, послуг з ремонту, репетиторства та багато іншого.

В компанії підкреслили: “Невпинно нагадуємо, що кращий захист від шахрайства це обізнаність”.

Раніше “Коментарі” повідомляли про продаж на одному з аукціонів унікального екземпляра iPhone.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини