Головна Новини Суспільство права людини "Лагідна українізація для російськомовних": міністр культури негативно прокоментував "мовні" штрафи
commentss НОВИНИ Всі новини

"Лагідна українізація для російськомовних": міністр культури негативно прокоментував "мовні" штрафи

Держава не фінансувала курси вивчення української та ніяк не популяризувала її всі ці роки перед запровадженням жорстких штрафів

16 лютого 2021, 21:43
Поділіться публікацією:

Міністр культури Олександр Ткаченко, відомий як один з критиків наступу на свободу слова, противник "чорних списків російських зірок" та скептиків "мовного" закону, розповів у інтерв'ю ВВС свою думку про штрафи, якими погрожують російськомовним українцям за невикористання української мови.

"Лагідна українізація для російськомовних": міністр культури негативно прокоментував "мовні" штрафи

Міністр культури вважає штрафи за мову надмірними. Фото: відкриті джерела

Міністр вважає, що держава могла б мати моральне право штрафувати своїх громадян за порушення законодавства щодо мови лише в тому випадку, якби за останні роки, перед та після прийняття нового закону, відбувалося б значне фінансування різноманітних доступних програм із вивчення та популяризації української мови.

"Я завжди казав, що маю сумніви щодо пункту цього закону про штрафи", — визнає Ткаченко.

За словами міністра, наразі у Верховній Раді зареєстровані якнайменше два "адекватних" законопроекти від "Слуги народу", метою яких є скасування чи відтермінування "мовних" штрафів.

"Якщо ми поважаємо значну частину суспільства, яка є російськомовною, без сумнівів, необхідно їм продемонструвати, що є лагідна українізація, яка не нав'язується їм силоміць. Наразі розмови про штрафи лише можуть призвести до додаткової суспільної напруги", — зазначає міністр культури.

Олександр Ткаченко обіцяє до кінця року запровадити безкоштовні дистанційні курси з вивчення української мови.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про скандал, який трапився в одному зі столичних супермаркетів через мовні розбіжності. Там охоронці розбили смартфон покупцеві, який вимагав, аби до нього зверталися українською мовою. Співробітники служби охорони не забажали, аби покупець зняв їх на відео.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини