Головна Новини Суспільство права людини 10 найкращих країн для життя жінок
commentss НОВИНИ Всі новини

10 найкращих країн для життя жінок

Дослідники порівняли рівність чоловіків і жінок у різних країнах світу.

10 жовтня 2023, 18:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Всесвітній економічний форум (WEF) підготував звіт Global Gender Gap 2023. У ньому порівнюються країни за гендерним розривом в чотирьох сферах: економічні можливості, рівень освіти, здоров’я та можливості у політиці. Таким чином можна зрозуміти кращі країни для жінок, де існує рівність з чоловіками.

10 найкращих країн для життя жінок

Кращі країни для жінок за гендерною рівністю. Фото з відкритих джерел

У звіті Global Gender Gap проаналізовано рівність жінок і чоловіків у 146 країнах. Дослідження показало, що індекс гендерного паритету у 2023 році становить 68,4%, що є незначним покращенням порівняно з 68,1% минулого року. Наразі жодна країна повністю не ліквідувала нерівність між чоловіками та жінками.

Україна у рейтингу Глобального гендерного розриву за 2023 рік отримала показник 71,4%, що дозволило посісти 66 місце. Таким чином Україна покращила свої показники у порівнянні з попереднім роком на 15 позицій. В освіті Україна має гендерну рівність на 99,6%, у здоров’ї – 97,6%, в економіці – 71,4%. Найгірший показник у політиці – 17,2%.

10 найкращих країн для життя жінок - фото 2

Згідно зі звітом, за нинішніх темпів прогресу знадобиться 162 роки, щоб усунути нерівність між чоловіками та жінками у політиці, і 169 років, щоб усунути гендерний розрив в економічній сфері. Однак є країни, які наближаються до рівності у ставленні до жінок і чоловіків. Ось 10 кращих країн для життя жінок згідно з рейтингом Global Gender Gap 2023: Ісландія, Норвегія, Фінляндія, Нова Зеландія, Швеція, Німеччина, Нікарагуа, Намібія, Литва та Бельгія.

 10 найкращих країн для життя жінок - фото 3

На першому місці опинилась Ісландія, яка має рівність між чоловіками та жінками на рівні 91,2%. Країна вже 14 рік поспіль очолює рейтинг Global Gender Gap 2023.

За всіма субіндексами Європа має найвищий гендерний паритет серед усіх регіонів – 76,3%, при цьому одна третина країн регіону входить до топ-20. Намібія посідає восьме місце за рівністю — 80,2%, що робить її найвищою у рейтингу серед країн Африки. Нікарагуа має показник 81,1% гендерної рівності, що є найвищим серед країн Латинської Америки.

Найгірші показники нерівності між чоловіками та жінками мають Афганістан, Чад, Алжир та Пакистан.

Переглянути рейтинг Global Gender Gap 2023 з усіма країнами можна нижче:

10 найкращих країн для життя жінок - фото 4

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про найбезпечніші країни світу: трійка лідерів у Європі.

Також "Коментарі" писали, громадяни якої країни володіють найбільшими фінансовими активами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Марта

10 жовтня 2023, 22:40

політичний напрямок в Україні дуже відстає від інших. могли бути одні з кращих


Новини