Головна Новини Суспільство права людини Конфіскація житла у жителів Донецька: як повинна діяти українська влада й самі громадяни
commentss НОВИНИ Всі новини

Конфіскація житла у жителів Донецька: як повинна діяти українська влада й самі громадяни

Діяльність збройних формувань Російської Федерації і окупаційної адміністрації РФ в Донецькій і Луганській областях суперечить нормам міжнародного права і є незаконною

21 травня 2021, 12:49
Поділіться публікацією:

Речник української делегації в Тристоронньої контактній групі Олексій Арестович запевняє, що українська сторона на урядовому і міжнародному рівнях працює над тим, щоб відреагувати на нові правила угруповання "ДНР" щодо експропріації нібито безхазяйного житла у жителів окремих районів Донецький області.

Конфіскація житла у жителів Донецька: як повинна діяти українська влада й самі громадяни

Конфіскація житла у жителів Донецька. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Як повинна діяти українська влада? Що робити тим переселенцям, житло яких захопили або незабаром захоплять? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

Ніщо не заважає українським правоохоронцям хоча б порушити відповідні кримінальні провадження

Доктор юридичних наук екс-постпред президента України в АР Крим Бабін Борис вважає, що такі ситуації яскраво ілюструють вразливість політики "множинних стандартів".

Експерт пояснює: "З одного боку — Україна змушена брати участь в політичному "Мінськом процесі" з агресором, а з іншого — веде проти Росії правові процеси щодо подій на Сході України в Міжнародному кримінальному суді, в Європейському суді з прав людини і в Міжнародному суді ООН. Але саме в рамках цих міжнародних правових процесів, а не в рамках абстрактних і за визначенням нікчемних політичних "діалогів" невідомо з ким варто піднімати питання про акти мародерства і необґрунтоване вилучення громадянського майна. Тобто — про міжнародні військові злочини, посягання на майно жертв конфлікту".

За словами експерта, є всі процедурні можливості з цього питання — справа лише за бажанням МЗС, Офісу Генпрокурора та Мін'юсту цим займатися.

"Також ніщо не заважає українським правоохоронцям хоча б порушити відповідні кримінальні провадження. Адже ні Німеччина, ні Франція, де очевидно планує "плакатися" пан Арестович, за Україну робити цього не будуть, — підкреслює Борис Бабін. — Але навіть якщо влада вважає, що заява пана Арестовича є достатнім "реагуванням" на ці жахливі злочини, і від вищенаведеного самоусунеться — ніщо не заважає самим жертвам, власникам "вилученого" майна, самостійно звертатися до Європейського суду, органів ООН і Міжнародного кримінального суду".

Відповідальність за матеріальну чи нематеріальну шкоду, завдану Україні в результаті збройної агресії РФ, покладається на державу-агресора

Юрист-аналітик ГО "Донбас СОС" Михайло Фоменко нагадує, що стаття 2 Закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях" говорить, що діяльність збройних формувань Російської Федерації і окупаційної адміністрації РФ в Донецькій і Луганській областях суперечить нормам міжнародного права, є незаконною. А будь-який виданий у зв'язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює ніяких правових наслідків (крім документів, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях, які додаються відповідно до заяви про державну реєстрацію народження особи та заяви про державну реєстрацію смерті особи).

Згідно з все тим же законом, відповідальність за матеріальну чи нематеріальну шкоду, завдану Україні в результаті збройної агресії РФ, покладається на державу-агресора — відповідно до принципів і норм міжнародного права.

"Інших нормативних актів у цій галузі зараз немає, — підкреслює Михайло Фоменко. — А питання реституції, визнання переходу права власності, а також інші моменти перехідного правосуддя поки знаходяться в розробці і складно передбачити, якими вони будуть. Як і складно сказати, в яких умовах буде відбуватися реінтеграція тимчасово окупованих територій".

Юрист радить всім, хто зіткнувся з такими протиправними діями, повідомляти в правоохоронні органи про правопорушення.

"Ефективно розслідувати такі справи зараз навряд чи можливо, зважаючи на місцезнаходження майна. Але це допоможе зафіксувати факт вчинення правопорушення, що може допомогти в розслідуванні в майбутньому, — пояснює Михайло Фоменко. — Також можна розглянути як варіант звернення до суду до РФ і України для отримання компенсації за порушене право. Це є першим кроком перед зверненням до ЄСПЛ, тому що ці справи на національному рівні виграти і виконати неможливо".

Раніше портал "Коментарі" писав, що ОРДЛО звинуватили Україну в зриві переговорів ТКГ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини