Кабмін скасував деякі виплати для переселенців: деталі

Припинено виплати компенсацій за розміщення ВПО

Кабінет Міністрів України прийняв рішення про скасування деяких виплат для внутрішньо переміщених осіб, що було реалізовано в рамках програми компенсації витрат за тимчасове розміщення. Ця програма, затверджена постановою Кабміну від 19 березня 2022 року № 333, включала проєкт "Прихисток", що мав на меті підтримку власників домогосподарств, які безкоштовно приймали переселенців у своїх помешканнях.

Відповідно до пункту 13 зазначеного Порядку, компенсації за розміщення внутрішньо переміщених осіб мали покриватися коштом різних організацій, зокрема міжнародних, на підставі відповідних угод.

Фінансування проєкту "Прихисток" у 2024 році забезпечувалося Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців згідно з угодою між Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та УВКБ ООН.

Однак, у зв'язку із завершенням фінансування програми, останнім місяцем виплат компенсацій був серпень 2024 року.

Нагадаємо, в Україні значно спростилася процедура отримання довідок внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та фінансової допомоги для переселенців через державний мобільний додаток "Дія". Тепер, згідно з останніми змінами, запровадженими Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, можливе оформлення необхідних документів на всю сім'ю однією заявою.

Зазначимо, щоб повернути українців з-за кордону, уряд вирішив їх фінансово підтримувати протягом шести місяців. Проте, як відзначили у Мінсоцполітики, виплати поєднуватимуть зі стимулами влаштуватися на роботу, пишуть "Коментарі".