Головна Новини Суспільство права людини Еміне Джапарова нагадує ООН, як порушуються права людини у Криму
commentss НОВИНИ Всі новини

Еміне Джапарова нагадує ООН, як порушуються права людини у Криму

У спільній заяві зібрано список основних порушень Росії в Криму

5 жовтня 2021, 12:02
Поділіться публікацією:

Заяву України про порушення прав людини в окупованому Криму виголосила на Раді ООН Еміне Джапарова, перша заступниця Міністра закордонних справ України, інформує прес-центр МЗС.

Еміне Джапарова нагадує ООН, як порушуються права людини у Криму

Еміне Джапарова, перший заступник Міністра закордонних справ України - фото Вікіпедії

48-а сесія Рада ООН з прав людини відбулась 4 жовтня у Женеві. Члени Ради вислухали виступ Еміне Джапарової, у якому вона розповіла про злочини щодо кримських татар, які чинить Росія на окупованому півострові. Спільну заяву із засудженням цих злочинів та підтримкою Кримської платформи підписали представники 40 країн світу, серед яких США, Великобританія, Німеччина, Франція, Канада та інші.

У заяві описуються основні порушення:

обшуки та політичні переслідування кримських татар, серед яких – Ельдар Османов, Шевкет Усейнов, Наріман Джелялов, Асан та Азіз Ахтемови;

автоматичне і примусове надання російського громадянства;

переслідування громадян за національною ознакою;

проведення виборчої кампанії та голосування до Держдуми Росії 17-19 вересня 2021 р.

Згідно з Віденською конвенцією, громадянам, які наразі перебувають на окупованих територіях, Росія повинна гарантувати дотримання основних прав та свобод.

У спільній заяві 40 країн підтримано проведення Кримської платформи, за допомогою якої планується врегульовувати ситуацію та відновлювати українських контроль над півостровом. Перший саміт Кримської платформи відбувся 23 серпня 2021 р. у Києві. Учасники схвалили Спільну декларацію, у якій описано основні засади міжнародної політики для деокупації Криму. До цього процесу мають бути залучені і керівники держав, і міністри закордонних справ, і міжнародні організації, і громадське суспільство. Видання "Коментарі" публікувало оцінки кількох українських експертів щодо результатів саміту.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини