Головна Новини Суспільство права людини Дискримінація під час прийому на роботу: експерт розповіла, скільки людей стикалося з проблемою
commentss НОВИНИ Всі новини

Дискримінація під час прийому на роботу: експерт розповіла, скільки людей стикалося з проблемою

Експерт Каріне Макіян розповіла, скільки людей стикалося з гендерною нерівністю під час співбесіди

13 січня 2022, 02:00
Поділіться публікацією:








У рамках круглого столу "Нерівність у суспільстві", де будо порушено теми дискримінації та її проявів у суспільстві, нерівності чоловіків і жінок у політиці, під час прийому на роботу й навіть у побуті, свої думки щодо проблеми висловили експерти-учасники.

Дискримінація під час прийому на роботу: експерт розповіла, скільки людей стикалося з проблемою

Гендерна нерівність - фото з відкритих джерел

Експерт у галузі ринку праці, PR-менеджер "Ворк юа" Каріне Макіян розповіла про проблему гендерної нерівності під час прийому на роботу. За її словами, наявність деяких характеристик в оголошеннях щодо вакансії, зокрема віку та статі, може бути гендерною дискримінацією.

"Кандидати-шукачі не завжди розуміють є дискримінація чи її немає. І якщо спитати кандидатів-шукачів, чи стикалися вони з гендерною дискримінацією, то 78% скажуть, що ні", — зазначає Каріне Макіян.

Експерт продемонструвала результати опитування на Work.ua, у якому взяли участь 519 респондентів (шукачів) у листопаді 2020 року. Згідно з даними, дискримінацію на співбесіді при пройомі на роботу відчували 30% жінок, 19% чоловіків, 6% студентів і 1,5 % людей з інвалідністю.

За словами Макіян, станом на грудень 2021 року результати опитування дещо змінилися: жінки, студенти та люди з інвалідністю частіше почали стикатися з проявами дискримінації, натомість серед чоловіків ситуація змінилася у кращий бік.

На питання щодо того, чи є оголошення з ознаками порушення гендерної рівності маркетинговим рішенням (компанії обирають обличчя продукту для кращої промоції), Каріне Маркіян зазначила, що роботодавцю необхідно обирати таку обгортку для продукту, щоб вона нікого не дискримінувала. За словами експерта, роботодавець має надавати всім кандидатам рівні можливості показати себе.

"Компанії обирають людей, які підходять, дійсно, за своїми якостями. Це не тільки професійні характеристики, але й внутрішні цінності. І кандидати зараз усе частіше звертають увагу взагалі на те, що створює компанія, яка вона, з чим іде в суспільство, що вона несе, як вона це несе. І ця обгортка працює як для кандидатів, так і для роботодавців", — каже Каріне Макіян.

Експерт наголосила, що роботодавці часто забувають про рівність під час прийому на роботу, тому не можуть знайти необхідних кандидатів, адже самі ж забирають у шукачів роботи можливість показати себе.

Повне відео круглого столу можна переглянути на YouTube-каналі "Коментарі".

Як повідомляли раніше "Коментарі", у день відзначення тридцятої річниці Незалежності України Президент Володимир Зеленський своїм Указом присвоїв  звання бригадного генерала Тетяні Остащенко. Саме Тетяна Остащенко наприкінці липня стала першим за історію незалежної України жінкою-командувачем.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини