Головна Новини Суспільство права людини День пам'яті жертв Голодомору - коли запрацює новий меморіал у Києві
commentss НОВИНИ Всі новини

День пам'яті жертв Голодомору - коли запрацює новий меморіал у Києві

В Україні добудовують музей правди про Голодомор

27 листопада 2021, 12:46
Поділіться публікацією:

У четверту суботу жовтня в Україні вшановують пам'ять усіх померлих від голоду 30-их років. Меморіальний комплекс, де б громадяни більше дізнавались про минуле, все ще не відкрили.

День пам'яті жертв Голодомору - коли запрацює новий меморіал у Києві

Скульптура "Гірка пам'ять дитинства" - фото з мережі

У День пам'яті українці згадують тих, хто став жертвою голодомору 1932-33 рр., влаштованого радянською владою на території України. Цього дня відбуваються поминальні богослужіння, а очільник держави відвідує Меморіальний знак "Свічка пам'яті" у Києві.

Вшанування було запроваджене другим президентом Леонідом Кучмою у 1998 році. Музей засновано у 2009 році третім президентом Віктором Ющенком. Згідно з планом, він запускатиметься у дві черги. Перші черга – Меморіал "Свічка пам'яті" – зведена і саме її відвідують офіційні делегації. Друга черга – Музей Голодомору – почала добудовуватись у 2017 році. Планується його завершення у 2023 році.

Згідно з проєктом, новий музей – це триповерхова будівля, поруч – парк і міст. Дах має бути виконаний у футуристичному стилі: він буде нагадувати чи то розламану хлібину, чи то тріщину, з якої виростає зерно. Олеся Стасюк, директорка музею, говорить, що це тріщина, з якої виходить до людей правда. 

День пам'яті жертв Голодомору - коли запрацює новий меморіал у Києві - фото 2

Внаслідок голодомору, влаштованого СРСР, в Україні померло від голоду майже чотири мільйони осіб. Офіційний статус геноциду українського народу мають події 1932-33 р. Смерті 1921-23 рр. та 1946-47 рр. кваліфікують як масовий голод. 

Радянська влада знищила мільйони українських селян, вимагаючи віддати державі усе вирощене ними зерно. Протягом першого року голоду загинуло 150 тис. осіб. Більшість смертей сталось наступного року, коли селянам забороняли купувати продукти, припинили постачання елементарних побутових товарів, не дозволяли тікати в інші регіони для порятунку.

Прочитати звернення президента Зеленського у день пам'яті вшанування жертв Голодомору, яке він зробив у 2020 році, можна прочитати за посиланням.

Видання "Коментарі" раніше повідомляло, як у Москві було зірвано показ фільму про Голодомор 1932-33 рр. — історію журналіста Гарета Джонса, який відкрив світу правду про події в Україні. Більше про показ "Ціни правди" — за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини