Головна Новини Суспільство історія Українська Мрія: життя і смерть найбільшого літака у світі
commentss НОВИНИ Всі новини

Українська Мрія: життя і смерть найбільшого літака у світі

Літак Ан-225 "Мрія" є гордістю України, який після російського вторгнення 24 лютого став символом українського народу.

24 лютого 2023, 13:00 comments2069
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Минув рік від 24 лютого 2022 року, коли Росія вторглась в Україну. Від російської агресії було зруйноване життя мільйонів українців, а також ця війна знищила літак – Ан-225, який більшість знаю під ім’ям "Мрія". Коротко нагадаємо період життя цього унікального літака.

Українська Мрія: життя і смерть найбільшого літака у світі

Український літак Ан-225 "Мрія". Фото з відкритих джерел

Український літак відомий у всьому світі та є гордістю українців, адже був побудований в Києві. Під час холодної війни Радянський Союз змагався з США у космічних перегонах. Для цього було створено програму "Буран", який мав виконувати функцію подібну до американських шатлів і здешевити запуск космічних кораблів у космос.

Космодром "Байконур" знаходиться далеко від моря, тому в СРСР постала проблема з перевезенням великих вантажів до злітного майданчика. Таким чином було вирішено звернутись до ДП "Антонов" для створення літака, який полегшив би доставку вантажу повітряним шляхом. Конструктори вирішили взяти за основу Ан-124 "Руслан" для будівництва нового літака.

Розробка почалась у 1985 році, а 30 листопада 1988 року літак Антонов Ан-225 із написом "Мрія" на фюзеляжі, намальованим напередодні ввечері, вперше покинув ангар аеропорту Гостомель під Києвом, продемонструвавши свої значні розміри: довжина — 84 метри, розмах крил — 88 і висота – 18. На той час це був найбільший і найважчий літак, коли-небудь побудований.

Українська Мрія: життя і смерть найбільшого літака у світі - фото 2

Літак "Мрія" та човник "Буран"

21 грудня 1988 року Ан-225 "Мрія" здійснив свій перший політ, який тривав 74 хвилини. У травня 1989 року "Мрія" стартувала з космодрому Байконур, вперше несучи призначений для неї корисний вантаж: космічний човник "Буран", який важив 60 тонн. Через місяць Антонов-225 доставив "Буран" на спині до Паризького авіасалону, чим привернув увагу всього світу. Далі літак побував ще на кількох десятках виставок, зокрема в Сіетлі, Празі, Монреалі, Сінгапурі, Лас-Вегасі та інших містах.

Після закриття космічних програм та розпаду СРСР літак помістили до ангара, де він простояв кілька років. Повернення до життя відбулось у 2001 році, коли Ан-225 отримав сертифікат типу від Авіаційного Реєстру Міждержавного Авіаційного Комітету. Таким чином українська "Мрія" почала виконувати комерційні рейси для перевезення вантажу. Перший такий політ відбувся у січні 2002 року з Німеччини до Оману, коли Ан-225 перевіз 187,5 тонн харчових продуктів для військових з США. Також на "Мрії" перевозили величезні генератори вантажем понад 100 тонн.

Українська Мрія: життя і смерть найбільшого літака у світі - фото 3

Приземлення літака Ан-225

Український літак став потрібний для швидкого транспортування великої кількості вантажу, особливо для гуманітарних потреб. Літак відправляв гуманітарну допомогу до Японії під час потужного землетрусу та наслідків цунамі у 2011 році. Пікова популярність "Мрії" припала на 2020-21 роки, коли світ зіштовхнувся з коронавірусом та потребою швидкої доставки медичного обладнання в різні куточки світу. Саме тоді літак здійснював перевезення в Китай, Польщу, Німеччину, Францію.

Літак "Мрія" є гордістю українців. Він встановив понад 240 рекордів, серед них за швидкістю, висотою, вантажопідйомністю, розмірами та іншими характеристиками. Ан-225 також з’являється у багатьох фільмах, аніме, мультфільмах, іграх та на монетах.

Останній політ літака відбувся 5 лютого 2022 року, "Мрія" вилетіла з Данії, до свого рідного аеропорту Гостомель під Києвом, де мала пройти капітальний ремонт.

24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Того ж дня почались запеклі бої в Гостомелі під час яких  було пошкоджено український літак "Мрія".

Українська Мрія: життя і смерть найбільшого літака у світі - фото 4

Знищений український літак "Мрія" в Гостомелі

Уряд України заявив, що поверне до життя "Мрію" на базі другого недобудованого прототипу літака. Таке рішення потребує значних інвестицій, але перш за все перемоги України. Сподіваємось, що ця мрія невдовзі здійсниться для всіх українців.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що активісти створили гігантський прапор України біля посольства Росії

Також "Коментарі" писали, що Росія втратила надзвичайно небезпечну зброю. Відповідне відео потрапило в мережу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини