Головна Новини Суспільство історія У Великобританії знайшли останки багатоніжки, вага якої сягала 50 кг
commentss НОВИНИ Всі новини

У Великобританії знайшли останки багатоніжки, вага якої сягала 50 кг

Скам'янілість була виявлена в січні 2018 року у великій брилі пісковика, що впав зі скелі.

22 грудня 2021, 01:15
Поділіться публікацією:

На пляжі на півночі Англії знайшли найбільші в історії скам'янілості гігантської багатоніжки — їх розмір був як у автомобіля. Про це повідомляє наукове видання Psyh.org. Ці доісторичні істоти називаються артроплеври (Arthropleura) – вони жили Землі у кам'яновугільний період, приблизно 326 мільйонів тому, за понад 100 мільйонів до епохи динозаврів.

У Великобританії знайшли останки багатоніжки, вага якої сягала 50 кг

Многоніжка - фото з відкритих джерел

Скам'янілість показує, що ця багатоніжка була найвідомішою безхребетною твариною всіх часів. Один сегмент панцира стародавньої істоти має довжину близько 75 см. За оцінками вчених, довжина цієї артроплеври сягала 2,75 м, а важила вона понад 50 кг. Скам'янілість була виявлена в січні 2018 року у великій брилі пісковика, що впав зі скелі. У кам'яновугільний період біля сучасної Англії був тропічний клімат – спекотний і вологий – тоді Великобританія перебувала поблизу екватора. Такий тип клімату ідеально підходив для артроплеври.

Раніше розміри артроплеври приписували піку вмісту кисню в атмосфері під час пізнього кам'яновугільного та пермського періодів, але оскільки скам'янілість знайшли в породах, які були сформовані до цього піку, кисень не може бути єдиним поясненням. Дослідники вважають, що для досягнення такого великого розміру доісторична багатоніжка мала мати дієту з високим вмістом поживних речовин. Вони припускають, що у листових підстилках, якими рухалися артроплеври, було багато горіхів і насіння. Можливо, вони їли інші безхребетні та малі хребетні. Артроплеври жили поблизу екваторіальної області Землі близько 45 мільйонів років, як вимерли в пермський період. Причина їхнього вимирання невідома. Вона могла бути пов'язана із глобальним потеплінням, яке зробило клімат надто сухим, щоб тварини могли вижити. Ще однією гіпотезою є початок епохи володарювання рептилій, які їх витіснили.

Згадаймо літровий овечий лобстер з США Майкла Пакарда — чудовий приклад вислову "народився під щасливою зіркою", адже він зміг вижити, потрапивши в пащу величезного горбатого кита. Американець, що дивом врятувався, розповів журналістам, про що думав у свої останні, як він вважав, хвилини життя.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини