Головна Новини Суспільство історія Степан Бандера та Антоніо Бандерас: що означають ці прізвища та як вони пов’язані
commentss НОВИНИ Всі новини

Степан Бандера та Антоніо Бандерас: що означають ці прізвища та як вони пов’язані

Яке походження прізвища Бандера та яке воно має значення.

11 січня 2024, 18:05 comments1322
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Кожному українцю відоме прізвище Бандера, насамперед через українського політичного діяча та борця за незалежність України у XX столітті Степана Бандері. Однак мало хто знає, яке значення має прізвище Бандера та як воно пов'язане з іспанським актором Антоніо Бандерасом.

Степан Бандера та Антоніо Бандерас: що означають ці прізвища та як вони пов’язані

Степан Бандера та Антоніо Бандерас. Фото з відкритих джерел

Найбільш ймовірно, що прізвище Бандера походить від іспанського слова bandera, що означає "прапор". Також в італійській мові прапор має подібне написання — bandiera, а в португальській – bandeira.

Доказом цього є те, що у селах Галичини та Прикарпаття прапори чи хоругви називали "бандерами". Це може бути пов’язано з тим, що більшість населення цих територій були греко-католики та мали певні зв’язки з західним католицьким світом. Сам же Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів, тодішні землі Королівства Галичини і Володимирії, що входила до складу Австро-Угорщини. А його батько Андрій Бандера був священником УГКЦ. 

Іншу, пропагандистську версію походження прізвища Бандери створили та активно поширювали росіяни, вказуючи, що прізвище йде від слова "бандит". Також малоймовірною є точка зору, що прізвище Бандера походить від населеного пункту у Молдові, яке має назву Бендери, від якого, своєю чергою пішло слово бендерики – страва з млинців трикутної форми з м’ясом.

Загалом в Україні 22 людини мають прізвище Бандера, а найчастіше воно зустрічається на Галичині. Однак у світі існує багато носіїв з прізвищем Бандера: в Італії – близько 700, в США –  550, а в Іспанії – понад 200. Також прізвище Бандера зустрічається в Аргентині, Мексиці та Франції. 

Крім Степана Бандери у світі відомі інші люди з прізвищем Бандера: італійська мистецтвознавиця Сандріна Бандера, іспанський письменник Сесаріо Бандера, іспанська журналістка Магда Бандера, а також популярний актор Антоніо Бандерас, якого насправді звати Хосе Антоніо Домінгес Бандера. 

Таким чином прізвище Степана Бандери та Антоніо Бандераса мають спільне значення – прапор. Іспанський актор був свого роду прапороносцем у кіно, тоді як Степан Бандера прапороносець визвольного руху за незалежність України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про найдовше ім'я та прізвище в Україні. Воно складається з 98 літер.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини