Головна Новини Суспільство історія Згадали і Тараса Бульбу. Кому з українських військових діячів парламентарії запропонували дати "Героя України"
commentss НОВИНИ Всі новини

Згадали і Тараса Бульбу. Кому з українських військових діячів парламентарії запропонували дати "Героя України"

Також депутати хочуть повернути це звання Степану Бандері і Роману Шухевичу

12 липня 2021, 15:54
Поділіться публікацією:

Більше 80 народних депутатів українського парламенту підписали прожкт постанови "Про відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії", в якому закликали повернути звання Героя України Роману Шухевичу та Степану Бандері, а також надати це звання Тарасу Бульбі-Боровцю. Про це повідомляє парламентське видання "Голос України".

Згадали і Тараса Бульбу. Кому з українських військових діячів парламентарії запропонували дати "Героя України"

Перші загони УПА на Поліссі ще в 1941 році почав формувати Тарас Бульба-Боровець. Фото з відкритих джерел

Свої підписи під постановою поставили, зокрема, Юлія Тимошенко з фракції "Батьківщина", Ігор Гузь ("За майбутнє"), Олег Синютка ("Європейська Солідарність"), Олександр Корнієнко ("Слуга народу"), Роман Лозинський ("Голос"), Павло Бакунець ("Довіра) і позафракційна Оксана Савчук.

80-річчя з часу створення бойових загонів УПА (Організації українських націоналістів ("бандерівців") відзначатиметься 14 жовтня 2022 року.

Авторська група проєкту закликала Кабінет Міністрів створити оргкомітет з розробки, затвердження та забезпечення виконання плану заходів щодо відзначення на державному рівні цієї річниці. Зокрема, висвітлити події тих років і "української визвольної боротьби" у школах, вузах, залучаючи місцеві органи влади, громадськість, політичні організації, уряд і Верховну Раду.

Також парламентарії закликали провести інформаційну роботу по формуванню історичних паралелей між опором УПА і сучасним україно-російським військовим конфліктом. Держкомітету телебачення і радіомовлення необхідно підготувати низку тематичних теле- і радіопередач, висвітлити в ЗМІ заходи, які будуть проводитися у зв'язку з 80-річним ювілеєм створення УПА.

На органи місцевої влади пропонується покласти "увічнення інформації про боротьбу УПА за незалежність України", а також про героїв цієї боротьби.

Широкій громадськості вже відомі фігури глави ОУН Степана Бандери і реального військового керівника Української Повстанської армії Романа Шухевича, а ось постать Тараса Бульби-Боровця — менш "розкручена".

За наказом президента УНР в екзилі Тарас Боровець перетнув радянсько-німецький кордон в 1940 році і формував загони повстанців у підпіллі. Влітку 1941 його формування УПА "Поліська Січ" в Житомирській області налічувало до 10 тисяч бійців, які проводили бої з радянськими військами.

З 1942 року — в конфлікті з ОУН (б), а тому, щоб розмежуватися з "бандерівцями", назвав свої підлеглі загони Українською національно-революційною армією (УНРА). Пізніше був заарештований німцями, з 1945 року — в еміграції.

Прізвисько "Бульба" отримав у дитинстві за "ніс картоплею", після ознайомлення з твором Миколи Гоголя "Тарас Бульба" взяв собі як псевдонім. За свою політичну діяльність був висланий у 1930-ті роки в польський концтабір "Береза Картузька".

Видання "Коментарі" раніше писало, як у Львові невідомі вкрали гіпсову скульптуру Степана Бандери.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

hhgfhgf

14 липня 2021, 13:04

https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-blu-v-mar-liv-op-tv1.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-blu-v-mar-liv-op-tv2.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-blu-v-mar-liv-op-tv3.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-blu-v-mar-liv-op-tv4.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-blu-v-mar-liv-op-tv5.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-blu-v-mar-liv-op-tv6.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-mar-v-blu-liv-us01.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-mar-v-blu-liv-us02.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-mar-v-blu-liv-us03.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-mar-v-blu-liv-us04.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-mar-v-blu-liv-us05.html https://facultyclub.stanford.edu/ecn/video-mar-v-blu-liv-us06.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/Video-mar-v-blu-liv-au1.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/Video-mar-v-blu-liv-au2.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/Video-mar-v-blu-liv-au3.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/Video-mar-v-blu-liv-au4.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/Video-mar-v-blu-liv-au5.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/video-mar-v-blu-liv-cast1.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/video-mar-v-blu-liv-cast2.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/video-mar-v-blu-liv-cast3.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/video-mar-v-blu-liv-cast4.html https://facultyclub.stanford.edu/rug/video-mar-v-blu-liv-cast5.html https://facultyclub.stanford.edu/rbc/videos-blues-v-maroons-uk01.html https://facultyclub.stanford.edu/rbc/videos-blues-v-maroons-uk02.html https://facultyclub.stanford.edu/rbc/videos-blues-v-maroons-uk03.html https://facultyclub.stanford.edu/rbc/videos-blues-v-maroons-uk04.html https://facultyclub.stanford.edu/rbc/videos-blues-v-maroons-uk05.html https://facultyclub.stanford.edu/rbc/videos-sta-v-of-ori-liv-au01.html https://facultyclub.stanford.edu/rbc/videos-sta-v-of-ori-liv-au02.html https://facultyclub.stanford.edu/rbc/videos-sta-v-of-ori-liv-au03.html https://facultyclub.stanford.edu/rbc/videos-sta-v-of-ori-liv-au04.html https://facultyclub.stanford.edu/rbc/videos-sta-v-of-ori-liv-au05.html

василь

12 липня 2021, 23:15

це звичайно добре що ми згадуєм про своїх героїв і навіть коли дають їм звання ....але я про інше сьогодні посадили за надуманними звинуваченнями бойового генерала котрий у найтяжчі для україни часи став на її захист.....але я знов не про це а ось про що .....є в південній европі країна португалія а в поругаліі є дуже відома пісня котра називається grandula villa morena грандула містечко біля моря це якщо в перекладі = перший куплет можна процитувати приміром так у містечку біля моря під старим столітнім дубом ми зібралися на раду як прогнать тиранів владу ну далі не буду отже чим прославилась ця фаду це по їхньому балада чи що 24 квітня 1974 року вночі вона прозвучала як сигнал по всіх радіостанціях май же усіх військових частин і десь о 2годині 34хвилини мотострілецькі частини рушили на лісабон і інші крупні міста країни . як і що і чому це все відбулося дуже гарно показано у фільмі квітневі капітани режисерки і акторки маріі де мадейруш знятому у2001 році= хто не знає пояснюю в той час закінчувалося правління диктатора салазара але безчинства піде -це служба безпеки диктатора тривали як і розправи з неугодними крім того ця убога країна ще й ухитрялася воювати в африканських колоніях- до чого я це все веду я хочу сказати що то був дуже так би мовити елегантний в деякому розумінні військовий переворот відомий під назвою революція гвоздик отже шановні військові подивіться цей фільм сприйміть його як скерування до дії і діте поки наш доморщений салазар не угробив україну


Новини