Головна Новини Суспільство історія Перший ядерний вибух на території України: як росіяни підірвали атомну бомбу 50 років тому
commentss НОВИНИ Всі новини

Перший ядерний вибух на території України: як росіяни підірвали атомну бомбу 50 років тому

Росіяни 50 років тому підірвали ядерну бомбу у Харківській області. Це став перший ядерний вибух на території України.

11 лютого 2024, 15:50 comments9221
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Ще задовго до Чорнобильської катастрофи росіяни в Україні підірвали першу ядерну бомбу. У 1972 році на Харківщині росіяни вирішили загасити пожежу на газовій свердловині за допомогою ядерного вибуху. Таким чином Радянський Союз хотів продемонструвати можливості мирного атома в інтересах народного господарства.

Перший ядерний вибух на території України: як росіяни підірвали атомну бомбу 50 років тому

Ядерний вибух. Фото ілюстративне

У 1966 році в Україні поблизу села Хрестище виявили газове родовище, яке за запасами на той час входило до п’ятірки найбільших у Європі. До 1971 року на території родовища діяло 17 свердловин та бурилась ще одна нова. У процесі буріння стався викид газоконденсату тиск якого складав близько 400 атмосфер. Через викид газу загинуло два інженери, які впали з вежі висотою 30 м. 

Припинити викид газу не вдавалось впродовж доби. Щоб уникнути випадкового вибуху, інженери підпалили свердловину. Полум’я з неї піднімалось на висоту кілька десятків метрів, а свердловину так і не змогли запломбувати. 

Радянські вчені запропонували закрити газову свердловину ядерним вибухом. Крім того, СРСР вже мав подібний досвід застосування ядерної бомби для гасіння газового факела в Узбекистані у 1966 році та в Туркменістані у 1972 році.

"Пробурили похідну шахту. Заклали ядерний заряд. Він вибухнув, піднявся тиск в місці заряду. Принцип – зміщається пласт і перекривається наша газова конфорка. Полум’я гасне", — пояснює роботу ядерного вибуху для гасіння свердловини керівник відділу аналізу безпеки ДНТЦ з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Гуменюк.

Указ про промисловий ядерний вибух на території України підписав Леонід Брєжнєв. Для виконання проєкту "Факел" були залучені російські атомники, а також КДБ та підрозділи МВС з Москви, які підписали документ про нерозголошення на 15 років. Українських спеціалістів та військових до охорони об'єкта не залучили.

Перед вибухом росіяни тимчасово евакуювали людей з селища Первомайське, яке було розміщено за 500 метрів від газової свердловини до Хрестища. 9 липня 1972 року о 10 годині було підірвано першу ядерну бомбу на території України. Заряд був закладений на глибині 2483 м, а його потужність складала 3,8 кт (бомба скинута на Хіросіму була 15 кілотонн). 

Попри минулий успіх СРСР у застосуванні ядерної бомби на свердловинах, на Хрестищенському газосховищі Радянський Союз зазнав невдачі. Пожежу вдалось загасити лише у липні 1973 року стандартними методами – риттям кар’єру навколо газової свердловини.

"Моє припущення – була недостатня потужність ядерного заряду. І тиск у 400 атмосфер вимив ці пласти, внаслідок чого вийшов ядерний гриб", — вважає Дмитро Гуменюк.

Радянська влада не повідомила місцевих мешканців про ядерний вибух та дозволила їм повернутись до своїх будинків через 30 хвилин після експерименту.

"Взагалі ніхто нічого не сказав, що це ядерний вибух", — каже місцева жителька Лідія Ричик.

Місцеві лікарі розповідають, що згодом помітили збільшення кількості хворих, зокрема й на рак. Вони вважають причиною цього став ядерний вибух на свердловині. Наразі більшість документів про перший підземний ядерний вибух на території України засекречені та зберігаються в архівах КДБ у Росії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що США планували підірвати понад 500 ядерних бомб на території Ізраїлю.

Також "Коментарі" писали, що у США чоловік знайшов у гаражі ядерну ракету.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

11 лютого 2024, 16:43

Чомусь ніхто не каже що цими обласканими владою радянськими вченими були юдейці. Як не кажуть хто був терорист Берія. Хто був батько голодомору Косіор. Хто були Бухарін Троцький Ульянов Дзержинський Ніцше... Шахрайський талант юдейців неперевершений. Вони завжди вміють перекласти відповідальність на інших, а потім, як у казці, співають битий не битого везе.


Новини