Головна Новини Суспільство історія Навіщо Путіну загострення на ЗАЕС: чи здатний світ змінити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Путіну загострення на ЗАЕС: чи здатний світ змінити ситуацію

У Москві розуміють, що завдяки ситуації на Запорізькій АЕС із Росією знову можуть почати рахуватися

20 серпня 2022, 12:22
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 19 серпня, під час свого традиційного вечірнього звернення президент Володимир Зеленський повідомив, що українські дипломати, партнери, представники ООН та МАГАТЕ опрацьовують деталі місії, яка буде направлена до Запорізької АЕС, захопленої росіянами. А генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав РФ не відключати Запорізьку АЕС від енергетичної системи України. Чи залишилася ще можливість демілітаризації ЗАЕС і вигнання звідти росіян? Яких заходів слід вжити для цього? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Навіщо Путіну загострення на ЗАЕС: чи здатний світ змінити ситуацію

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Контроль над ЗАЕС є однією з ключових цілей проведення так званої "спецоперації"

Співголова Громадської ініціативи "Права Право", політолог, військовий експерт Дмитро Снєгірьов звертає увагу, що ситуація навколо ЗАЕС загострювалася останні п'ять тижнів.

"На жаль, українська сторона почала коментувати те, що відбувається, лише два останні тижні, фактично віддавши ініціативу країні-окупанту, – зазначає він. – Те, що саме Росія винесла на розгляд Ради безпеки ООН питання про те, що відбувається на ЗАЕС, і навколо неї – це великий дипломатичний провал української сторони. Саме ми мали наполягати на тому, що РФ – країна-терорист, яка шантажує весь світ ядерним колапсом. Доказової бази було більш ніж достатньо. Це і обстріли ЗАЕС самими росіянами, і обстріли ними з території ЗАЕС (по житлових районах Нікополя і Марганця), і розміщення там військового контингенту, і використання станції з метою забезпечення електроенергією окупованого Криму. На жаль, на Раді безпеки ООН ми змушені були зайняти оборонну позицію. І наводили контраргументи замість того, щоб атакувати".

Щодо демілітаризації ЗАЕС – росіяни на це не підуть, упевнений експерт. Тому що контроль над цією станцією, за його словами, є однією із ключових цілей проведення так званої "спецоперації". Поряд із забезпеченням водою окупованого Криму, росіянам важливо забезпечити захоплений півострів електроенергією. Та ще й безкоштовною – українською!

"Тому всі можливі міжнародні спроби ввести демілітаризовану зону на ЗАЕС і навколо нівелюватимуться РФ, – прогнозує Дмитро Снєгірьов. – Єдиний можливий варіант, за якого ця станція залишиться в єдиній енергосистемі України – завдання точкових ударів по лініях ЛЕП, які будують росіяни у бік Криму. А також удари по підстанціям на території півострова. По Джанкою, наприклад, це вже було зроблено. Лише такими превентивними заходами ми маємо можливість залишити ЗАЕС, яка виробляє 30% електроенергії, в єдиній енергосистемі України. Решта, включаючи ядерний тероризм, це білий шум – інформаційна спецоперація РФ. Головна мета – переорієнтування ЗАЕС на забезпечення Криму електроенергією".

Путіну зараз дзвонитимуть, проситимуть якось нормалізувати ситуацію. І він, звичайно, цим користуватиметься

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Є надія, що можна буде направити на ЗАЕС, як мінімум, комісію із представників ООН та МАГАТЕ. Щоб вона оцінила стан станції та спробувала ухвалити якесь рішення щодо її подальшого функціонування".

При цьому на ООН тут надії менше, вважає експерт. На жаль, пояснює Ігор Рейтерович, ця організація з самого початку зайняла відсторонену позицію, незважаючи на серйозність ситуації.

"Крім якихось заяв та чергового висловлення стурбованості ми від ООН нічого не чули. Хоча представники цієї організації давно могли б спільно з МАГАТЕ створити відповідну комісію, приїхати (природно, з території, підконтрольної Україні) до умовної лінії розмежування у Запорізькій області – і поставити ультиматум російським військам, які там перебувають. Щодо того, що комісія має бути пропущена на ЗАЕС, – зазначає експерт. – На даний момент реалізація такого візиту залежить від, як це банально не звучало, ситуації на фронтах. І через те, що росіяни планують робити найближчим часом. Поки що для них станція – вигідний інструмент тиску, зокрема, на міжнародне співтовариство. Загрози ядерної катастрофи дуже турбують представників європейської та взагалі світової громадськості. І Росія, зрозуміло, цим маніпулюватиме".

Плюс, продовжує Ігор Рейтерович, – це шанс для того ж Путіна, хоч на якийсь час, хоч у такому форматі, повернутися до клубу великих держав. І нещодавня телефонна розмова російського диктатора з президентом Франції Макроном (за ініціативою Парижа) якраз про ситуацію на ЗАЕС це підтверджує.

"Путіну зараз дзвонитимуть, проситимуть якось нормалізувати ситуацію. І він, звичайно, цим користуватиметься з погляду привернення уваги, якихось так званих поступок (які, за фактом, такими не будуть), спроби відігравати більш-менш цивілізовану роль, – припускає експерт. – Враховуючи вищесказане, демілітаризація зони навколо ЗАЕС, на чому наполягають Україна, США, низка інших країн, навряд чи можлива на сьогодні. Росія на це не піде, оскільки, повторюся, ядерний шантаж – той інструмент, за допомогою якого росіяни можуть впливати на процеси не лише в Україні та Європі, а й у світі. І вони будуть цей інструмент максимально використовувати".

Читайте також на порталі "Коментарі" – штаб Чорноморського флоту у Севастополі знову у вогні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини