Головна Новини Суспільство історія 7, 8 чи 9 травня: коли закінчилась Друга світова війна в Європі
commentss НОВИНИ Всі новини

7, 8 чи 9 травня: коли закінчилась Друга світова війна в Європі

8 травня для більшості європейських країн є днем закінчення війни в Європі, однак у кількох країнах, що були під окупацією СРСР днем перемоги є 9 травня. А сам Акт про капітуляцію Німеччини був підписаний ще 7 травня.

8 травня 2023, 12:55 comments1310
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Акт про капітуляцію Німеччини став юридичним документом, який завершив Другу світову війну в Європі. Перший варіант тексту був підписаний на церемонії в Реймсі. Однак на вимогу Сталіна церемонію повторили в Берліні.

7, 8 чи 9 травня: коли закінчилась Друга світова війна в Європі

Акт капітуляції підписує Вільгельм Кайтель. 8 травня 1945 року.

Смерть Гітлера 30 квітня 1945 року сприяла мирним переговорам між Німеччиною та іншими країнами. Згідно з волею Гітлера його наступником став Карл Деніц, саме він наказав німецьким делегаціям підписати акти про капітуляцію.

Перша травнева капітуляція, хоч і часткова, зафіксована 4 травня. Це була капітуляція німецьких військ у Нідерландах, Данії та Північній Німеччині. Акт був підписаний 4 травня 1945 року в польовому штабі британського маршала Бернарда Лоу Монтгомері, який знаходився поблизу міста Люнебург. Саме 4 травня в Нідерладнах існує День пам'яті.

Карл Деніц розумів безвихідь ситуації та погодився на капітуляцію. Церемонія була призначена на 2:30 ночі, однак сам акт мав набрати чинності 8 травня о 23:01. За це час Деніц очікував перемістити якомога більше своїх солдатів та біженців на Захід, аби вони не потрапили до СРСР.

Таким чином капітуляція Німеччини була підписана у французькому Реймсі 7 травня о 02:41 за середньоєвропейським часом. З боку союзників акт підписали американський генерал Волтер Беделл Сміт і радянський генерал Іван Суслопаров, а з боку Німеччини — генерал Альфред Йодль.

Суслопаров підписав акт на свій страх і ризик, адже телеграмна відповідь від Сталіна ще не надійшла. Коли Сталін дізнався, що акт капітуляції підписано, він обурився та відмовився його визнати, адже провідну роль у ньому відіграли західні союзники. Сталін попросив не робити оголошень про завершення війни та наполягав на підписанні документа в Берліні, який був під контролем СРСР.

Таким чином 8 травня пізно ввечері (в Москві було 9 травня) у берлінському передмісті Карлсгорст було перепідписано договір, який майже дослівно повторював текст акту 7 травня. Сторону переможців представили СРСР, США, Велика Британія та Франція. З німецької сторони його підписав фельдмаршал Вільгельм Кейтель.

Слід зазначити, що 8 травня в узгоджений час (15:00 за Лондоном) Вінстон Черчилль, Гаррі Трумен і Шарль де Голль виступили з одночасними радіопромовами, в яких повідомили слухачам про капітуляцію Німеччини і закінчення війни в Європі. У цих країнах люди вийшли на вулиці та взяли участь в урочистих заходах з нагоди закінчення війни. Йосип Сталін чекав перепідписання договору, а СРСР сповістив про закінчення війни в Європі вже на наступний день, 9 травня.

Раніше портал "Коментарі" повідомляли про ініціативу Володимира Зеленського відзначати день закінчення війни в Європі 8 травня, а не 9.

Також "Коментарі" писали про те, скільки українців очікує нових ударів безпілотниками по Кремлю на 9 травня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини