Головна Новини Суспільство історія Історик: 18 січня 1654 року відбулася одна з найтрагічніших подій в історії України
commentss НОВИНИ Всі новини

Історик: 18 січня 1654 року відбулася одна з найтрагічніших подій в історії України

Росіяни намагалися нав'язати "русский мир" ще 1654 року

18 січня 2023, 18:10 comments10210
Поділіться публікацією:

18 січня 1654 року відбулася подія, яка досі викликає різноманітні суперечки й ставлення до якої дуже неоднозначне. На генеральній військовій раді в Переяславі, яку скликав гетьман Богдан Хмельницький, було вирішено віддатися "під високу руку московського царя". Як інформує видання "Коментарі", про це у себе в Facebook пише історик, публіцист, журналіст Павло Бондаренко.

Історик: 18 січня 1654 року відбулася одна з найтрагічніших подій в історії України

Переяславская рада. Фото: из открытых источников

"Ще коли вчився у радянській школі й учителька історії Віра Федорівна розповідала про цю "знаменну подію", я не розумів одного: чому вона відбулася не у Києві, а в Переяславі? Набагато пізніше дізнався, що до Києва московських послів просто не пустили. Більшість козацьких полків та козацької старшини виступили проти тієї "ради". Більшість духовенства на чолі з митрополитом Київським, Галицьким та всієї Руси Сільвестром Косівим теж", – зазначив Павло Бондаренко.

Він продовжує, у Переяславі проводили той "захід" через те, що там полковником був зять Хмельницького – Павло Тетеря. І перед загальною "радою" на майдані, куди народ зганяли силою, була рада старшини, цілком таємна і про що на ній йшлося — досі не відомо. Так само не відомо, на яких умовах укладався той "союз", бо оригіналу договору не збереглося.

"Кажуть, що Богдан Хмельницький окрім як укласти цей договір, який віддав Україну до рук московитів, іншого виходу не мав. Мовляв, Україна вкрай виснажилася у війні з Польщею. От цього я теж ще у школі не розумів: як же так – постійні перемоги над поляками, Польща на грані катастрофи і раптом виснаження", – зазначив історик.

За його словам, досі мало кому відомо, що Хмельницький просився під московського царя вже на самому початку війни: 16 травня 1648 року під Жовтими Водами і 26 травня під Корсунем повсталі громлять польське військо, а вже 8 червня Хмельницький пише листа московському цареві, у якому проситься до Московії. На жаль, треба констатувати, що не про протекторат йшлося, а саме про перехід у склад московського царства, про що Хмельницький пише прямо: "Зичили бихмо соби самодержца господаря такого в своей земли, яко ваша царская велможност православний хрестиянский цар".

"На превеликий жаль, і це треба розуміти, у той час ідея державності (не якоїсь широкої автономії у складі іншої держави, а саме незалежної країни) серед козацької еліти не була надто популярною. Тому й хитало її від Польщі до Туреччини й від Швеції до Московії. І хитнуло...", – резюмував історик.

Читайте також на порталі "Коментарі" — не лише Донеччина, росіяни пішли у контратаку на Луганщині: названо напрямок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: facebook.com/urtab/posts/pfbid0RSxg6E2m74zLUygPicnYGoLx8znWngQkv4ke4Fw4tPzeSi7bz6eM9J2X9MTgNNjvl
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини