Головна Новини Суспільство історія Фекан: місто легенд та історичних пам'яток на Алебастровому березі
commentss НОВИНИ Всі новини

Фекан: місто легенд та історичних пам'яток на Алебастровому березі

Історія та сучасність французького рибальського міста Фекан

23 травня 2024, 18:00
Поділіться публікацією:

У долині річки Вальмон, у Франції, розкинувся Фекан, мальовниче містечко на Алебастровому березі. Він належить до історичної області Нижня Нормандія та департаменту Приморська Сена. Географічно близько розташований до великих міст: Гавр знаходиться всього за 35 км, Руан — за 60 км, а до Парижа — трохи більше 200 км.

Фекан: місто легенд та історичних пам'яток на Алебастровому березі

Фекан: історія та сучасність французького рибальського міста

Фекан має багату та багатовікову історію. Перша згадка про місто датується 875 роком, коли він був відомий як Fiscannum. Назва "Фекан" виникла не раніше 1496 року, і, згідно з однією з легенд, походить від старонімецького слова "fisc" — "риба". За іншою версією, назва пов'язана з фіговим деревом, прибитим до берега після аварії корабля, в дуплі якого знайшли посудину з кров'ю Христа.

Фекан: місто легенд та історичних пам'яток на Алебастровому березі - фото 2

Рибальство завжди було ключовою галуззю для Фекана, починаючи з X століття, коли тут славилися солона і копчена оселедець. У XI столітті тут виникла спільнота китобоїв, а з XVI століття почався промисловий лов тріски. У XIX столітті Фекан став найбільшим центром тріскового промислу у Франції, а трищоглові вітрильники та малі човни змінилися на пароплави та дизельні судна. Сьогодні рибальський флот Фекана значно зменшився, а основний дохід міста – це торгівля деревиною та сталлю зі Скандинавії.

Архітектурні пам'ятки Фекана також заслуговують на увагу. Зокрема, абатство Святої Трійці, яке будувалося з XII по XVIII століття, є головною пам'яткою міста. Серед інших значимих будівель — церква Святого Етьєна, церква Нотр-Дам-дю-Салют, каплиця Дорогоцінної Крові та руїни замку герцогів Нормандських.

Культурне життя Фекана також багате та різноманітне. Музей рибальства розповідає про важку історію місцевих рибалок, багато хто з яких не повернувся додому з небезпечних плавань.

Фекан продовжує приваблювати туристів своїми історичними пам'ятками, культурною спадщиною та мальовничими краєвидами. У кожному куточку цього міста відчувається його багате минуле та морська душа.

Фекан: місто легенд та історичних пам'яток на Алебастровому березі - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини