Головна Новини Суспільство історія День Соборності України: що ми відзначаємо сьогодні
commentss НОВИНИ Всі новини

День Соборності України: що ми відзначаємо сьогодні

Це вже 102 річниця возз'єднання України

22 січня 2021, 09:52
Поділіться публікацією:

Сьогодні вся Україна відзначає одне з головних національних свят — День Соборності, яке символізує єдність країни та братерство.

День Соборності України: що ми відзначаємо сьогодні

Фото: Уніан

"Коментарі" розповідають історію свята, яке відзначається 22 січня.

22 січня 1919 року УНР (Українська Народна Республіка) і ЗУНР (Західно-Українська Народна Республіка) підписали "Акт злуки", який означав возз'єднання земель.

За рік до цього був підписаний четвертий універсал Української Центральної Ради, який проголошував повну незалежність УНР.

"Акт злуки" був проголошений на Софійській площі в Києві, де прозвучали слова про те, що відтепер землі УНР і ЗУНР зливаються в одну велику Україну.

День Соборності України став офіційним свят в 1999 році, проте у 2011 році президент Янукович скасував його і встановив нову пам'ятну дату — День соборності і свободи України.

У 2014 році президент України Петро Порошенко повернув свято Дня Соборності України.

За традицією, щороку, 22 січня на вулицях різних міст України можна побачити людей, які стають в коло і беруться за руки, тим самим символізуючи єднання країни. Цю традицію започаткували у 1990 році, за рік до розпаду СРСР, а відродили вже у 2000-х роках. Під час Євромайдану активісти створили живий ланцюг до кордону України з Євросоюзом.

Вперше День Соборності України відзначили в 1939 році — на 20 річницю підписання "Акту злуки".

У 2021 році Україна відзначає вже 102 річницю возз'єднання наших земель, однак через пандемію коронавірусу, цього разу живі ланцюги на вулицях міст вибудувати не вдалося, тому в соцмережах запустили флешмоб з публікаціями фотографій на честь Дня Соборності.

Раніше ми повідомляли, що в Україні створять єдину базу зброї.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини