Вчені дослідили чорнобильських собак: опубліковані результати

Вчені вперше провели велике генетичне дослідження собак, що мешкають у зоні відчуження поблизу ЧАЕС. Своїм дослідом науковці мали перевірити вплив радіації на собак за декілька поколінь.

Через майже чотири десятиліття після аварії на Чорнобильській АЕС сотні собак живуть навколо покинутого місця у 30-кілометровій зоні відчуження. Через свій унікальний статус популяція стала об'єктом нового міжнародного дослідження, яке має на меті з'ясувати як радіоактивне середовище впливає на генетику тварин. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на доповідь у науковому журналі Science Advances.

Вчені у своїх дослідженнях проаналізували 302 генетичні структури собак. Згідно з дослідженнями науковці змогли виділити три генетичні популяції собак у зоні відчуження, які відрізнялись між собою. Генетична різниця була помітна з собаками, які живуть вже за 15 км від епіцентру. Також чорнобильські собаки відрізнялись своїми генами і від інших популяцій диких собак.

Вчені повідомляють, що результати не дозволяють без сумніву стверджувати, що саме випромінювання є причиною генетичних відмінностей. Проте отримані зразки в результаті експерименту, можуть допомогти краще зрозуміти віддалені наслідки радіаційного опромінення.

Співавторка досліджень, генетик Елейн Острандер вважає, що дослідники мають чудову можливість почати відповідати на запитання про те, як вижити в такому ворожому середовищі впродовж 15 поколінь. Острандер стверджує, що зразки собак є дуже цінні, адже тварини часто живуть в тих самих місцях і харчуються так само як і люди.

"У нас ніколи не було можливості виконати таку роботу на тварині, яка відображає нас так добре, як собаки", - сказала вона.

За даними організації Chernobyl Dog Research Initiative, яка займається ветеринарною допомогою у зоні відчуження, на території мешкає понад 800 диких собак.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія викликає міжнародний гнів: можливо, вони виловлюють останню зграю.

Також "Коментарі" писали про те, куди сховатись від ядерного вибуху: найбезпечніші місця в будинку.