Головна Новини Суспільство Екологія В Україні перемішаються пори року – яким областям загрожує "погодний екстрім"
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні перемішаються пори року – яким областям загрожує "погодний екстрім"

Щоб мінімізувати зміни клімату, слід обережно ставитись до навколишнього середовища

3 жовтня 2023, 08:54 comments1635
Поділіться публікацією:

Кліматично зміни дедалі активніше даються взнаки і звичні для нас колись місяці літа, осені, зими та весни стають зовсім несхожими на ті, що були раніше на території нашої країни. Чи справді глобальне потепління вплине на Україну? До яких змін клімату потрібно готуватись і в яких регіонах вони будуть по-справжньому екстремальними? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

В Україні перемішаються пори року – яким областям загрожує "погодний екстрім"

Зміна клімату

Українцям "світять" і посухи, і паводки

Завлабораторією прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та Національної академії наук Світлана Краковська в інтерв'ю "Укрінформу" розповіла, що через 30-50 років низка регіонів може зіткнутися із посухами, екстремальними опадами та паводками.

"...Засухи будуть, і ці посухи не виключають екстремальних опадів та паводків на півдні — у Криму, Миколаївській, Херсонській, Одеській, Запорізькій областях. Як це було в Греції: спочатку все горіло, а потім все змило", — повідомила кліматолог.

За її словами, уповільнити шкідливі наслідки від зміни клімату ще можна. Для початку треба припинити такими темпами вирізувати ліси насамперед українські Карпати. Зрубані та продані дерева – можуть обернутися великою бідою для українців.

Потрібно бути готовими до холодних періодів взимку, затяжних прохолодних весн та дощових місяців літа

Провідна наукова співробітниця Інституту геофізики НАН України, кліматолог Світлана Бойченко в ефірі "24 каналу" розповіла, що наступні кілька десятиліть на Україну чекають холодні зими та весни та дощові літа, втім, уже до кінця 21 століття температура підвищиться на 2-2,5 градуси.

Фахівець вважає, що для того, щоб мінімізувати зміни клімату, людство має знизити антропогенні викиди парникових газів в атмосферу та дбайливо ставитись до навколишнього середовища.

"Людство стикається з масштабними та потужними викликами від природи (зміна клімату, землетрусу, стихійні явища тощо), тому слід замислитися та припинити хижацьке ставлення до навколишнього середовища", — заявила Світлана Бойченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Україні доведеться виконати вимоги МВФ – чи можна обійтися без кредиту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини