Головна Новини Суспільство Екологія Найпопулярніший сік у світі може зникнути з полиць українських магазинів: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Найпопулярніший сік у світі може зникнути з полиць українських магазинів: яка причина

Через зміни клімату та хвороби, фермерам усе важче підтримувати апельсинові дерева. Як наслідок, ціни на ці фрукти різко зростають.

2 червня 2024, 15:30
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Виробники апельсинового соку зіткнулись з великою кризою та розглядають фрукти, які можуть замінити найпопулярніший у світі сік. Запаси апельсинів у Бразилії, Мексиці та інших регіонах різко скорочуються через хвороби та погані погодні умови. Як наслідок, це призводить до дефіциту та збільшення ціни на ці фрукти.

Найпопулярніший сік у світі може зникнути з полиць українських магазинів: яка причина

Апельсиновий сік може зникнути з магазинів через зміни клімату. Фото з відкритих джерел

Через зміни клімату цитрусові дерева почали вражати хвороби, які спричиненні різними комахами, що їдять апельсини. Спочатку дерево утворює гіркі та неїстівні плоди, а згодом висихає.

Провідні виробники апельсинового соку, оцінюють різні можливості, щоб змінити апельсини на інші фрукти під час цьогорічної кризи. Звіти компаній Fundecitrus і CitrusBR показують, що у Бразилії за останні роки різко зменшилась врожайність. Країна є головним експортером апельсинів — 34% усього світового ринку.

Президент Міжнародної асоціації фруктових і овочевих соків Кіз Кулс назвав виданню Financial Times ситуацію найбільшою кризою останніх років.

"Ми ніколи не бачили нічого подібного, навіть під час сильних морозів і ураганів", — говорить Кулс

За минулих подібних ситуацій постачальники заморожували значні запаси апельсинового соку, щоб мати можливість пережити часи кризи. Однак цього разу виявилось, що дефіцит триває вже кілька років, і запаси вичерпуються.

Кіз Кулс вказує, що через таку нестачу апельсинів на ринку, виробники можуть почати використовувати інші фрукти, зокрема мандарини. За його словами, ці дерева більш стійкі до погодних умов. Крім того, аналітик даних про товари в дослідницькій групі Mintec Гаррі Кемпбелл зазначає, що виробники будуть також зменшувати свою залежність від апельсинового соку поєднуючи його з яблучним, виноградним, манговим та іншими соками.

Financial Times зазначає, що ціни на апельсини з 2022 року виросли у п’ять разів та досягнули нового рекорду через дефіцит спричинений зміною клімату та хворобами дерев.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, як вибрати апельсин без кісточок.

Також "Коментарі" писали про дощ з риб, який випав в Ірані.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини