Головна Новини Суспільство Екологія Кліматична небезпека: минулий рік став найспекотнішим на планеті
commentss НОВИНИ Всі новини

Кліматична небезпека: минулий рік став найспекотнішим на планеті

Середня глобальна температура поверхні моря становила +21,06° за Цельсієм

20 березня 2024, 14:00
Поділіться публікацією:

У 2023 році світ зіткнувся з безпрецедентними кліматичними змінами. Відповідно до доповіді Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), минулий рік став найспекотнішим за всю історію спостережень, продовжуючи тенденцію високих температур, що спостерігається протягом останнього десятиліття.
Аналіз показників, як-от рівень парникових газів, температура поверхні, тепло та підкислення океанів, підвищення рівня моря, стан морського крижаного покриву Антарктики та відступ льодовиків, свідчить про глибокі зміни у глобальній кліматичній системі.
Значні екстремальні погодні явища, такі як хвилі спеки, повені, посухи, лісові пожежі та тропічні циклони, прискорилися, спричиняючи страждання мільйонів людей по всьому світу. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш підкреслив, що ситуація є критичною: "Сирени ревуть за всіма основними індикаторами... І зміни прискорюються".
Майже третина світового океану в 2023 році була охоплена хвилею морської спеки, що завдала значної шкоди еко- та продовольчим системам. Понад 90% океанів в якийсь момент року зазнали сильної спеки, вказуючи на безпрецедентний рівень теплового стресу.
Окрім того, спостерігалася рекордна втрата льоду серед глобального набору еталонних льодовиків, що стало найбільшим зниженням з 1950 року. Це явище було викликано інтенсивним таненням льоду в регіонах західної Північної Америки та Європи.
Генеральний секретар ВМО Селеста Сауло підкреслила, що кліматична криза тісно пов'язана з кризою нерівності, що відображається у зростаючій нестачі продовольства, переміщенні населення та втраті біорізноманіття. Кількість людей, які відчувають гостру нестачу продовольства, зросла з 149 мільйонів до 333 мільйонів осіб після пандемії COVID-19, підкреслюючи вплив екстремальних погодних умов як обтяжливого фактора.

Кліматична небезпека: минулий рік став найспекотнішим на планеті

Останнє десятиліття стало найтеплішим на Землі



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини