Головна Новини Суспільство події ЗМІ з’ясували, хто з суддів виносив рішення на користь Міноборони РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ з’ясували, хто з суддів виносив рішення на користь Міноборони РФ

Майже всі судді, які свого часу, фактично, допомогли Міноборони РФ отримати гроші від України, працюють і далі

сьогодні, 15:43
Поділіться публікацією:

З шести суддів, які брали участь в узаконенні виплати Україною боргу перед Міноборони Росії на 3,2 млрд грн., майже всі продовжують працювати в судовій системі, про це йдеться в матеріалі "Українських новин". За інформацією журналістів, буцімто, очолює цю групу суддя Господарського суду Києва Анатолій Івченко, який і досі працює на цій посаді. Видання нагадує, що 12 років тому, у вересні 2012 року, він першим виніс рішення, за яким Україна зобовʼязалась виплатити російському Міноборони кошти за зобовʼязаннями компанії Юлії Тимошенко "ЄЕСУ".

ЗМІ з’ясували, хто з суддів виносив рішення на користь Міноборони РФ

Судді, ймовірно, могли працювати в інтересах РФ

У матеріалі "Українських новин" йдеться про те, що ще в середині 1990-х років російська компанія "Газпром" уклала з корпорацією ЄЕСУ (її очолювала Тимошенко) угоду про постачання російського газу для українського бізнесу. Натомість ЄЕСУ зобовʼязувалась відвантажувати різноманітні товари для російської армії. Ці поставки, відзначає видання, нібито були "закріплені" якимись гарантіями з боку уряді.

"Тож фактично за зобовʼязаннями приватної компанії Лазаренка-Тимошенко в разі чого мали б відповідати платники податків. Своїх зобовʼязань ЄЕСУ не виконала. Сума боргу сягнула понад 3 млрд грн." — йдеться у матеріалі видання.

"Українські новини" пишуть, що суддя Анатолій Івченко виніс рішення, що Україна має сплатити цей борг через наявність нібито урядових гарантій. Далі були апеляція і касація, де рішення встояло. Після 2014 року, коли прокуратура почала розслідувати обставини справи, Івченку мали висунути підозру у зловживанні владою і винесенні завідомо неправосудного рішення, відзначають журналісти і додають, що зараз Івченко може очолити нову хвилю люстрації суддів.

При цьому, як пишуть "Українські новини", в судових постановах Київського апеляційного господарського суду та Вищого господарського суду згадуються пʼять прізвищ суддів, які виступили на підтримку рішення Івченка на користь Кремля. Зокрема, в апеляційній інстанції справу слухали судді Віктор Шапран та Сергій Буравльов. Обидва судді і досі відправляють правосуддя у Північному апеляційному господарському суді. Віктор Шапран встиг побувати членом Вищої ради правосуддя і займатися відбором суддів та розглядом скарг щодо них, зокрема, відзначають журналісти, нібито саботував скарги щодо найбільш одіозних суддів, таких як Євген Аблов. Окрім того, за їх інформацією, Сергій Буравльов теж регулярно потрапляє у скандали з незаконним збагаченням та підіграванні сторонам в рейдерських захопленнях. На відміну від Івченка, ніхто навіть не задумувався над тим, щоб оголосити цим суддям про підозри, додає видання.

У матеріалі "Українських новин" йдеться про те, що на рівні Вищого господарського суду, який нібито повністю контролювався на той час Татьковим і Ємельяновим, справу слухали судді Галина Прокопанич, Інна Алєєва і Олексій Євсіков. З них трьох посаду залишила лише Прокопанич – в 2016 році вона подала у відставку. Вона є одним із ключових функціонерів у Національній школі суддів України.

"Згідно з даними сайту школи, Прокопанич зараз працює в "Тестологічному центрі". Це установа, яка розробляє завдання для кваліфікаційних іспитів суддів", — йдеться в матеріалі.

Судді Інна Алєєва і Олексій Євсіков в структурі Верховного суду, до складу якого тепер входить Касаційний господарський суд, більше не включені. Алєєва працює разом зі з Івченком суддею Господарського суду Києва і є тренером Національної школи суддів. А Євсіков вершить судочинство у Північному апеляційному суді останні 6-7 років. При цьому, як відзначають журналісти, обидва судді прямо фігурують у матеріалах кримінальних проваджень щодо втручання в систему авторозподілу справ, якою нібито керували Татьков і Ємельянов.

Сам Анатолій Івченко, йдеться у статті видання, теж має безпосередній стосунок до справи Татькова-Ємельянова. У 2018 році журналісти Bihus.info дізналися, що, згідно з матеріалами кримінальних справ, Івченко так хотів отримати доступ до "привілейованої" системи розподілу, що приїздив до суду під час відпустки.

Журналісти порівнюють долю Івченка із суддею Родіоном Кірєєвим, який посадив за ґрати Юлію Тимошенко.

"Показовим є подальший розвиток подій: після кримінальної справи і позбавлення статусу судді, зараз Кірєєв працює адвокатом у Москві", — підсумовує видання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини