Головна Новини Суспільство події ЗМІ: Костін відмовляється реєструвати провадження щодо нардепа Жупанина
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ: Костін відмовляється реєструвати провадження щодо нардепа Жупанина

Офіс генпрокурора відмовляється реєструвати провадження проти нардепа Жупанина, бо це, буцімто, компетенція САП

4 вересня 2024, 10:12
Поділіться публікацією:

Як повідомляє видання "Комерсант український" після того, як журналісти проєкту Bihus.Info опублікували розслідування про лондонські подорожі депутата від "Слуги народу" Андрія Жупанина, його статками зацікавилися в НАБУ, а НАЗК розпочало перевірку його декларацій. При цьому, додає видання, в НАБУ одразу вказали, що реєстрація кримінального провадження за фактами можливого незаконного збагачення Жупанина належить до компетенції Генерального прокурора України. А далі ОГП почало кивати на САП. "Комерсант український" спробував з’ясувати, що із цього приводу думають в САП.

ЗМІ: Костін відмовляється реєструвати провадження щодо нардепа Жупанина

Андрій Жупанин

Зокрема, видання спершу надіслало запит в Офіс генпрокурора із серією питань. Серед них, журналісти просили надати відповідь чи відкрито ОГП кримінальне провадження стосовно фактів, оприлюднених журналістами (Bihus.Info), про ймовірне незаконне збагачення Андрія Жупанина.

Також "Комерсант український просив надати інформацію і про те чи відкрито Офісом генпрокурора кримінальне провадження стосовно фактів, оприлюднених журналістами, про отримання компенсацій за оренду житла Андрієм Жупаниним, в той час, як його офіційна дружина з 2018 року, володіє квартирою в столиці.

При цьому в ОГП повідомили журналістам, що їх запит направлено за належністю для розгляду в межах компетенції до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Втім, як йдеться у матеріалі видання, у САП із позицією Офісу генпрокурора категорично не погодилися. Там, слідом за НАБУ, наголосили, що справи проти депутатів – компетенція генпрокурора Андрія Костіна.

“Разом з тим зазначаємо, що відповідно до статті 4822 Кримінального процесуального кодексу України відомості, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України, вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань Генеральним прокурором (особою, що виконує обов’язки Генерального прокурора) у порядку, встановленому цим Кодексом”, – повідомили в САП журналістам.

При цьому видання нагадало, що народний депутат від партії “Слуга народу” Андрій Жупанин опинився в центрі скандалу через свої регулярні поїздки до Лондона під час повномасштабної війни в Україні. Журналістське розслідування Bihus.Info виявило, що депутат досить часто відвідує британську столицю, де проводить час з дружиною і проживає в елітних апартаментах орієнтовною вартістю понад 5 000 фунтів стерлінгів на місяць.

У розслідуванні наголошувалося, що Жупанин  регулярно відвідує Лондон, попри дію в Україні заборони на виїзд депутатів з країни у недержавних справах, що введена РНБО в січні 2023 року. Крім того в матеріалі підкреслювалося, що офіційні доходи дружини Жупанина нібито сильно відрізняються від статків, які на неї записані у декларації депутата.

Також видання нагадало, що Андрій Жупанин, згідно з декларацією про доходи, орендує квартиру в Києві за 240 тис. грн на рік. Ці кошти йому компенсує держава. Водночас дружина Жупанина має власну квартиру в Києві ще з 2018 року, про що політик теж зазначає у своїй декларації.

"Окрім згаданих вище частих візитів до Лондона, увагу громадськості привернув й розкішний спосіб життя родини Жупанина. Дружина депутата Богдана, регулярно демонструє в соціальних мережах дорогі прикраси, аксесуари та одяг від люксових брендів", — пише "Комерсант український".

Втім, як йдеться в матеріалі, згідно з офіційною декларацією Жупанина, його особисті статки відносно невеликі – близько 40 тисяч гривень та 70 тисяч доларів заощаджень. Натомість, додають журналісти, на його дружину, яка, відповідно до декларації депутата, ніде не працює, записані значні суми готівкою: 1,5 мільйона гривень, 130 тисяч фунтів стерлінгів, 195 тисяч євро та 182 тисячі доларів.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що нардеп Жупанин отримав майже 2,7 млн грн від авторки книжок НУШ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини