Головна Новини Суспільство події ЗМІ дізналися точну адресу: яка країна забезпечує незаконний потік технологій у Росію
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ дізналися точну адресу: яка країна забезпечує незаконний потік технологій у Росію

За інформацією NYT, незаконний потік технологій у Росію йде через цю гонконгську адресу

26 липня 2024, 07:00 comments4595
Поділіться публікацією:

У непримітному офісі на сьомому поверсі за адресою 135 Bonham Strand у фінансовому районі Гонконгу працюють щонайменше чотири компанії з тіньовою місією – вони сприяють незаконному продажу західних технологій до Росії. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє "The New York Times".

ЗМІ дізналися точну адресу: яка країна забезпечує незаконний потік технологій у Росію

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

ЗМІ зазначає, компанії, розташовані за цією адресою, придбали мільйони чипів і датчиків для російських військово-технологічних компаній, багато з яких потрапили під санкції американського уряду.

Компанії мають такі назви, як Olax Finance і Rikkon Holding. Їхній офіс із вицвілим номером 704 на дверях, схоже, не зайнятий.

Однак ці компанії — найважливіша ланка в ланцюзі, що з'єднує американські дослідницькі лабораторії з китайськими заводами, російськими виробниками зброї та полями боїв в Україні, і знак того, що уряд США і технологічні гіганти не можуть контролювати, куди йдуть їхні технології.

З моменту початку війни в Україні в Росію надійшло чипів на суму близько 4 мільярдів доларів через більш ніж 6000 компаній, включно з тими, що розташовані за адресою Bonham Strand, 135. Про це свідчить аналіз, проведений NYT на основі даних російської митниці, корпоративних записів, реєстрацій доменів і даних про санкції. Під час аналізу було вивчено близько 800 000 постачань заборонених електронних товарів до Росії із середини 2021 року.

Незважаючи на те, що Захід прагнув перекрити доступ до напівпровідників за допомогою торговельних обмежень, Росія створила настільки надійний паралельний ланцюжок постачань, що за останні три місяці 2023 року імпортувала майже таку саму кількість критично важливих чипів, що й за той самий період у 2021 році.

Здатність Володимира Путіна обходити західні торговельні обмеження стала однією з невдач очолюваної США відповіді на дії Москви в Україні.

Імпорт технологій у Росію починається з того, що американські виробники мікросхем продають свою продукцію міжнародним дистриб'юторам. Відповідно до закону, виробники мікросхем не зобов'язані відстежувати, куди потрапляють їхні товари. Потім Росія звертається до міжнародних дистриб'юторів, які, згідно з аналізом NYT, перебувають у Гонконзі, Китаї, Туреччині, Індії, Сербії та Сінгапурі, щоб підтримувати стабільні поставки технологій.

Деякі з компаній-посередників є частиною давніх мереж офшорних фірм, що належать російським бізнесменам. Згідно з аналізом NYT, чотири підставні компанії на вулиці Bonham Strand, 135, належать олігархам, пов'язаним із російською військово-промисловою базою.

Швидкість, з якою підставні компанії почали діяти, приголомшила західні регулюючі органи. Щойно обчислюється один постачальник, на його місці з'являються нові, іноді з тим самим власником. Деякі з цих компаній працюють на задньому дворі США, зокрема одна пов'язана з Росією фірма, яку, вочевидь, мимоволі, очолює латвійсько-канадський пенсіонер, який живе у двоповерховому будинку в передмісті Торонто.

Важливу роль відіграє Китай. Будучи провідним світовим збирачем електроніки, він імпортує величезну кількість західних компонентів і перетворює їх на побутову електроніку. Китайські фірми можуть легко спрямувати ці поставки в Росію, кажуть експерти.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україні знову забороняють бити по РФ: чому так, що вичікує Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини