Головна Новини Суспільство події ЗМІ: Агенція Арсена Жумаділова завищила ціни на продукти для ЗСУ на 1,5 мільярда
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ: Агенція Арсена Жумаділова завищила ціни на продукти для ЗСУ на 1,5 мільярда

На думку журналістів, за сумарного обсягу контрактів на 7 млрд грн сума закупівель могла би бути меншою на 1,5 млрд грн.

9 лютого 2024, 12:05
Поділіться публікацією:

На двох тендерах, які у лютому провела новостворена "Агенція закупівель у сфері оборони", було завищено вартість набору харчування з 120 до 139,38 гривень. За даними журналістів "Українських новин", за сумарного обсягу контрактів на 7 млрд грн сума закупівель могла би бути меншою на 1,5 млрд грн.

ЗМІ: Агенція Арсена Жумаділова завищила ціни на продукти для ЗСУ на 1,5 мільярда

Арсен Жумаділов

Журналісти нагадали, що з початку цього року тендери на все необхідне для армії, окрім зброї, Міністерство оборони уповноважило проводити новоствореній "Агенції закупівель у сфері оборони" (ДП "Державний оператор тилу"). Її очолив кар'єрний чиновник Арсен Жумаділов.

"Саме ця людина тепер розпоряджається мільярдними бюджетами на ЗСУ", — зазначає видання.

В матеріалі зазначається, із суми двох тендерів чиновники державного підприємства могли отримати 28 млн. грн. особисто собі. Справа в тому, що на початку створення Агенції було закладено бізнес-механізм її фінансування: державне підприємство Жумаділова отримує комісію у розмірі 0,4% від суми кожного контракту. Тому вони так зацікавлені у подорожчанні всіх лотів, вважають журналісти.

"Українцям з початку року обіцяли нові підходи до оборонних закупівель. Новим підходом, згідно з оголошеними лютневими тендерами, можна розуміти лише зміну назви замовника: був Департамент держзакупівель Міноборони, тепер – Агенція. При цьому Департамент отримував лише зарплати, Агенція – 0,4% суми контракту", — зазначає видання.

На думку авторів матеріалу, що 28 млн могли бути спрямовані на закупівлю продовольства для ЗСУ, але підуть на зарплати та премії Агенції Жумаділова. При цьому заробітна плата її керівного складу становить близько 200 тис. грн в місяць.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини