Головна Новини Суспільство події Журналіст розповів, що стримує інфляцію на рівні 11% від галопуючого стрибка вгору
commentss НОВИНИ Всі новини

Журналіст розповів, що стримує інфляцію на рівні 11% від галопуючого стрибка вгору

Ціни на продукти і товари першої необхідності незабаром можуть поповзти вгору

12 жовтня 2021, 11:58
Поділіться публікацією:

За інформацією українського Держкомстату, станом на вересень інфляція в Україні склала 11%. Тут буде доречно нагадати, що високою, або "галопуючою" вважається інфляція, починаючи з 10%. Той же Держстат повідомляє, що станом на вересень оптові ціни виробників харчової продукції, тютюнових виробів і напоїв зросли на 23,1%, а оптові ціни промислових виробників — на 45,1%. На фоні таких показників інфляція дійсно більш, ніж скромна. Як інформує видання "Коментарі", про це на своїй сторінці в Facebook розповідає журналіст, історик і письменник Павло Бондаренко.

Журналіст розповів, що стримує інфляцію на рівні 11% від галопуючого стрибка вгору

Інфляція. Фото: з відкритих джерел

Журналіст пояснює, така порівняно скромна інфляція від того, що курс іноземних валют по відношенню до гривні падає. Там причин багато і всі — погані. Плюс роздрібна торгівля ще сяк-так "тримає" ціни за рахунок скорочення власної рентабельності. Так що прихована інфляція може бути вдвічі вище, ніж радісні 11% від Держкомстату.

"А осінь тільки починається... І, хто знає, де закінчується запас міцності в торгівлі, і вона змушена буде піднімати ціни для населення. Кажуть, бізнес зараз працює від курсу гривні 30-31 за долар. Але ми можемо бути спокійні. До гіперінфляції (від 100%) нам ще далеко. Все залежить від того, коли з ринку українських цінних паперів масово побіжать іноземні спекулянти. А вони біжать вже третій місяць поспіль. Поки не дуже інтенсивно: у вересні портфель нерезидентів скоротився лише на 1,37 млрд грн. Не критично, але головне — тенденція: іноземці змащують п'яти салом", — зазначив Павло Бондаренко.

Він додає, зате портфель ОВДП українських банків зріс на 1,67 млрд. І це теж не є добре. Справа в тому, що Нацбанк включає друкарський верстат і за рахунок цього видає банкам рефінансування, яке йде на покупку облігацій позики Мінфіну. Тобто, держава фактично сама собі в борг дає. Такі жарти з ОВДП і державними короткостроковими запозиченнями колись привели Росію до дефолту. Зараз портфель ОВДП іноземних і вітчизняних кредиторів України становить 980,2 мільярда грн.

Також читайте на порталі "Коментарі" — інфляція в Україні різко прискорилася: стало відомо, що подорожчало найбільше.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини