Головна Новини Суспільство події Зеленський vs КСУ: чим закінчиться протистояння
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський vs КСУ: чим закінчиться протистояння

Голова КСУ Олександр Тупицький не з'явився на засіданні 2 квітня із обрання йому запобіжного заходу, і це стало підставою перенести розгляду питання

7 квітня 2021, 10:05
Поділіться публікацією:

Сьогодні Печерський районний суд Києва розгляне клопотання про обрання запобіжного заходу голові КСУ Олександру Тупицького через його неявки. Тим часом Верховний суд відкрив провадження у справах про оскарження указу президента України, яким скасовано призначення суддів КСУ.

Зеленський vs КСУ: чим закінчиться протистояння

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Чим закінчиться протистояння Зеленського й частини КСУ? Чому Україні важливе судове "перезавантаження"? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

"Попереду — довгі, багатоетапні судові процеси"

Доктор права, адвокат Іван Ліберман вважає, що Тупицький і сьогодні може не з'явитися на суді на засіданні для обрання йому запобіжного заходу.

"Якщо ж він все-таки з'явиться, то можуть застосувати запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 45 тис. грн. Чиста формальність. Тому що можна взагалі не обирати ніякого запобіжного заходу крім особистого зобов'язання — це якби він з'явився", — пояснює експерт.

Що стосується протистояння між президентом і КСУ, то Іван Ліберман передбачає, що попереду — довгі, багатоетапні судові процеси.

"Допускаю, що рішення можуть бути досить різними в різних судових інстанціях. Оскільки це прецедент. Не виключаю, що деякі судді будуть брати самовідводи або відводи, щоб не брати участі в таких процесах, — каже Іван Ліберман. — Тому що ніхто не знає, чим це закінчиться зараз — і як може відбитися потім. Далеко не кожен суддя готовий ризикувати, ставлячи свій підпис під тим чи іншим контроверсійним рішенням. Все дуже швидко змінюється. І українська політика в тому числі".

"Суд залишається "останньою надією" на відновлення справедливості"

Політолог Кирило Сазонов, коментуючи ситуацію навколо КСУ і взагалі судової системи, відзначив: "В Україні божевільний суспільний запит на те, що ми називаємо одним словом — справедливість. За великим рахунком, обидва Майдани в нашій країні й починалися  як реакція на несправедливість влади, правоохоронців, чиновників і суддів. І саме суд залишається своєрідною "останньою надією" на відновлення справедливості. На жаль, в Україні це часто проходить по категорії надії обдуреної. І ми бачили це на нещодавній акції на підтримку Стерненка".

Кирило Сазонов підкреслює, що українці хочуть чесних і справедливих судів.

"Розмови про незалежність цієї гілки влади і авторитетних іноземних експертів, яких слід залучити для цього — більше доля фахівців. Звичайний громадянин формулює простіше — суд повинен приймати справедливі рішення. І українцям байдуже, як влада цього досягне. Тому в протистоянні фактично суддівської касти та президента народ, звісно, підтримає главу держави. Тому що за нього голосували на виборах. А хто і як призначає суддів — більшості не зовсім зрозуміло. Зате зрозуміло інше — знайти справедливість в українському суді буває дуже непросто. Можливо, вибори суддів прямим народним голосуванням допомогли б повернути до них довіру. І, до речі, дали б їм реальну легітимність і незалежність від інших гілок влади", — резюмує експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, чому звільнення Тупицького з КСУ небезпечне для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини