Головна Новини Суспільство події Зеленський схвалив план реформування системи правопорядку: які очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський схвалив план реформування системи правопорядку: які очікування

На сьогоднішній день безконтрольність правоохоронних органів, їх надлишок призвели до ігнорування ними своїх основних функцій – захисту прав та інтересів громадян і держави

12 травня 2023, 10:42
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 11 травня не лише анонсував "дуже важливі новини" для оборони та для відносин із партнерами, а й заявив про план реформування системи правопорядку. За його словами, кожен елемент державної системи має працювати так, щоб люди реально відчували безпеку та захищеність. Які важливі зміни необхідні у цьому напрямку? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зеленський схвалив план реформування системи правопорядку: які очікування

План реформування системи правопорядку. Фото: з відкритих джерел

Україна не потребує такої, як зараз, кількості правоохоронних органів, центрів впливу тощо

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець поділився такою думкою:

"Я думаю, що ця президентська заява пов’язана з повним хаосом у правоохоронних органах. За рік війни ми побачили величезну кількість зрадників, колаборантів саме в лавах правоохоронців. А також абсолютну неефективність роботи новостворених структур, таких як НАБУ, САП, БЕБ та ГБР. І на сьогодні була б логічною ліквідація цих органів, відновлення незаконно звільнених при гепрокурорстві Рябошапки прокурорів, відновлення професійних слідчих, звільнених грузинською вчителькою, якій дозволили розвалити українську поліцію".

Ростислав Кравець вважає, що Україна не потребує такої, як зараз, кількості правоохоронних органів, центрів впливу тощо. Він упевнений, що слід повертатися до перевіреної роками структури – СБУ та МВС, у складі якого є спеціалізовані напрями (включно з боротьбою з економічними злочинами).

"Податкова міліція, яка була перетворена на БЕБ, ні краплі не змінилася на краще. Адже саме це було одним із основних завдань даної "реформи". Подібна структура нам взагалі не потрібна. Що потрібно – то це аналітичний департамент, який передаватиме дані, пов'язані з економічними злочинами, у відповідні підрозділи економічного блоку поліції. Так ми отримаємо й економію коштів (прибравши паралельні силові структури, які займаються більш самопіаром, ніж своїми прямими завданнями), значно ефективніші розслідування злочинів (у тому числі пов'язаних з корупцією), загалом повернемо довіру до правоохоронних органів", — наголошує експерт.

За його словами, статистика, нещодавно опублікована на сайті Судової адміністрації, свідчить, що кількість розслідувань злочинів, пов'язаних з корупцією, притягнення будь-кого до відповідальності – різко впала при функціонуванні нових органів, які за боротьбу з цим злом відповідають.

"Крім того, дуже важливо повернути прокуратурі функції нагляду за законністю, – наголошує Ростислав Кравець. – Щоб вона могла контролювати та заперечувати дії правоохоронців, а не бути статистом. На сьогоднішній день безконтрольність правоохоронних органів, їх надлишок призвели до ігнорування ними своїх основних функцій – захисту прав та інтересів громадян і держави".

Парламент за чотири роки створив таку кількість бар'єрів, що займатися підприємництвом стає неможливо

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович вважає, що заява президента про якісь зміни, неважливо в якій галузі, вже не може сприйматися серйозно. Особливо, коли йдеться про правоохоронну систему.

"Правляча партія руками своїх депутатів зруйнувала верховенство права, – пояснює експерт. – Чого варті лише новели Гетманцева (голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, відомий своїми ініціативами, спрямованими на максимальне зарегулювання та оподаткування представників бізнес-сфери – прим. ред.), які називаються законами. Податкова служба легко списує з рахунків підприємств їх кошти, тобто без суду та слідства конфіскується приватна власність, недоторканність якої гарантується Конституцією".

Також Конституцією, нагадує Павло Себастьянович, гарантується право громадян на підприємницьку діяльність.

"Але парламент за чотири роки створив таку кількість бар'єрів, що займатися підприємництвом стає неможливо, – наголошує експерт. – Знищено спрощену систему оподаткування, запроваджено псевдоєвропейські методи контролю за підприємницькою діяльністю. Керівники силових правоохоронних структур призначаються із Офісу президента. То про яку реформу може йтися, якщо одіозні люди, які займаються правоохоронною сферою, навіть після гучних викриттів продовжують займати свої пости?".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може КНР відмовитися від підтримки РФ — якого вибору вже підштовхують Пекін.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини