Головна Новини Суспільство події Зеленський озвучив пропозицію США: чим вона важлива – як Штати можуть допомогти відновити Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський озвучив пропозицію США: чим вона важлива – як Штати можуть допомогти відновити Україну

Штати можуть взяти шефство над відновленням найбільш зруйнованих за час війни українських міст

4 червня 2022, 17:02
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський під час конференції мерів США закликав їх та компанії, бізнес, фахівців приєднатися до відновлення України. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цей виступ та дану заяву.

Зеленський озвучив пропозицію США: чим вона важлива – як Штати можуть допомогти відновити Україну

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Заклик президента до американців, як і 75 років тому, взяти участь у відновленні України як невід'ємної частини сучасної Європи дуже символічний

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин розмірковує так:

"Виступ президента Зеленського на 90-й щорічній Конференції мерів США є ще одним, проте дуже важливим, а головне своєчасним сигналом-нагадуванням західному демократичному світу, який починає демонструвати ознаки "втоми" від війни в Україні. Нові комунікації, не лише на найвищому політичному рівні, а й на горизонті окремих регіонів, міст та компаній, є вкрай важливими для України. Символічний і сам заклик до американців, як і 75 років тому, взяти участь у відновленні України як невід'ємної частини сучасної Європи".

В'ячеслав Черкашин нагадує, що в 1947 році Америка прийняла та успішно профінансувала Програму відновлення Європи після Другої світової війни, відому як Marshall Plan (План Маршалла), до неї тоді було залучено 17 держав.

"Нинішня пропозиція президента, безумовно, важлива для України. По-перше, дієвий контакт на регіональному рівні здатний надати майбутньому плану повоєнного відновлення більше предметності та конкретики. Компетентні люди на місцях нерідко краще за столицю знають, на що і куди потрібні гроші. По-друге, залучення мерів міст США та керівників американських компаній створить ефект обміну досвідом. Це надасть плану ефективності і, що важливо, підвищить як ступінь довіри загалом, і ступінь контролю над окремими проектами плану", – пояснює експерт.

Питання надання допомоги при відновленні можна буде вирішити куди швидше та ефективніше

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ зазначає, що спочатку була концепція своєрідних цільових програм відновлення. Коли той чи інший наш закордонний партнер бере на себе відновлення тієї чи іншої області України.

"Коли ця концепція оголошувалась, я зазначав, що систему залучення партнерів до відновлення України слід опустити на кілька горизонтальних рівнів нижче. І зараз ми бачимо саме такий підхід, – наголошує експерт. – Якщо беремо, наприклад, ФРН, то добре, щоб якась конкретна федеральна земля брала шефство над якоюсь українською областю. Якщо мова про США – те саме: якийсь конкретний штат бере на себе відновлення якогось українського регіону".

Суть у тому, пояснює Олексій Кущ, що на рівні федеральних земель у Німеччині або штатів США набагато більше можливостей використання бюджетів.

"Там більше джерел та простіші адміністративні процедури використання коштів, ніж на рівні центральних органів влади. Виходить менше бюрократії за більше тісних, прямих взаємозв'язків із постраждалими українськими регіонами. Відповідно, питання надання допомоги при відновленні можна вирішити значно швидше та ефективніше, – акцентує Олексій Кущ. – І те, що президент Зеленський запропонував шефство конкретних мерій, міст, регіонів наших союзників над українськими містами, областями – абсолютно вірний крок. Так свого часу розвивалися, зміцнювалися зв'язки між містами-побратимами. І коли приїжджаєш у ту ж Вінницю – бачиш там, наприклад, швейцарські трамваї, це якраз про зв'язки на мікрорівні. Такі програми допомоги слід планувати на різнорівневих системах. І тоді вони будуть більш ніж ефективні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кремль у безвиході: у США розповіли, чому на півдні України немає ні анексії, ні "референдуму".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини