Головна Новини Суспільство події Зеленський ініціює розширення санкцій проти РФ: наскільки це може бути ефективно
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський ініціює розширення санкцій проти РФ: наскільки це може бути ефективно

Експерти пояснили, чому ініціювання нових санкцій швидше політичний хід

8 серпня 2022, 18:08 comments2519
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект №7640, який передбачає розширення санкцій проти Російської ФедераціїЯк оцінюєте запропоновані заходи? Чому їх вирішили запровадити саме зараз? Наскільки це можливо ефективно? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зеленський ініціює розширення санкцій проти РФ: наскільки це може бути ефективно

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

У президентському законопроекті №7640 парламенту рекомендується схвалити рішення РНБО від 5 серпня "Про застосування спеціальних секторальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо Російської Федерації".

Документ передбачає санкції проти юридичних осіб з РФ та України, кінцевим власником, членом та учасником яких є Росія та її громадяни, а також осіб, пов'язаних з державою-агресором.

Пакет санкцій складатиметься з 10 пунктів:

— Заборона на виведення капіталу з України на користь фізичних та юридичних осіб РФ;

– заборона публічні закупівлі товарів, робіт, послуг, що з РФ;

– зупинення дозволів таким особам на користування українськими надрами;

– заборона їм приватизувати чи орендувати держмайно;

— Заборона на захід російських суден і літаків;

– припинення видачі готівкових та платіжних карток особам, пов'язаним з агресором;

— Заборона на придбання цінних паперів від російських емітентів;

— Заборона (дозволів та ліцензій НБУ) на інвестиції в РФ;

— Заборона на передачу технологій та прав інтелектуальної власності в РФ;

— Заборона на набуття права власності на землю в Україні для осіб, пов'язаних з РФ.

Зазначається, що зазначені заходи (санкції) після ухвалення їх ВР та підписання президентом діятимуть протягом 10 років. При цьому санкції не поширюватимуться на росіян, які мешкають в Україні на законних підставах.

Юридичне закріплення таких обмежень – добрий крок

Співзасновник Українського інституту майбутнього та Центру економічного відновлення Анатолій Амелін не вважає, що ухвалення закону про посилення санкцій проти країни-агресора та її громадян якось кардинально змінить ситуацію.

"Напевно, лише володіння землею є одним із найпомітніших чинників. Я не бачу особливого бажання росіян відкривати рахунки у нас, брати участь у якихось закупівлях, приватизації. Але юридичне закріплення таких обмежень – добрий крок. Він відіграє більше політичну роль – показати західним країнам, що Україна також посилює санкції проти Росії. Щоб Захід зі свого боку не соромився робити свої санкції проти РФ ще жорсткішими", – пояснює Анатолій Амелін.

Отже, резюмує він, це скоріше політичне рішення, аніж має якісь серйозні економічні наслідки.

Основні джерела російських доходів – це все ж таки не робота з українськими суб'єктами господарювання, з українською державою

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук міркує так:

"Санкції щодо російського капіталу, власників, треба було вводити ще 2104 року, щоб не дати РФ можливість створити в Україні мережу м'якої сили, агентів впливу на економіку та систему прийняття рішень. Але краще пізніше ніж ніколи".

На думку експерта, навряд чи запропоновані санкції вплинуть на здатність Росії вести війну.

"Основні джерела російських доходів – це все ж таки не робота з українськими суб'єктами господарювання, з українською державою, – пояснює він. – І такого роду заборони, які передбачені у президентському законопроекті, є скоріше не економічними, а такими, що роблять внесок у зміцнення обороноздатності країни. Адже саме через такого роду проникнення, наголошую, йшло формування м'якої сили, агентів впливу та навіть шпигунства всередині самої України. А коли йде війна, підтримка такого роду підходу має бути однозначною. І тут навіть спокійно передбачається націоналізація, передача російських активів в управління українським суб'єктам господарювання".

Ярослав Романчук вважає, що одночасно зі створенням укріпленого тилу для ведення війни та перемоги, потрібно діяти по відношенню до українського капіталу з точністю навпаки, ніж до російського.

"А саме – ліквідувати для українського бізнесу усі заборони та обмеження. Щоб можна було діяти за принципом: все, що не заборонено – дозволено. "Бізнес скрізь, де можливо, повинен отримати можливість діяти без ліцензій, дозволів, сертифікатів та інших регуляторних документів", — упевнений експерт. – Так що такі пропозиції щодо боротьби з ворогом мають йти у зв'язку з документами, які б радикально розширювали рівень економічних свобод для українських підприємців".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія відхрестилася від бажання провести "референдуми" на окупованих територіях.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини