Головна Новини Суспільство події Збройним Силам України 30 років: головні перемоги та поразки
commentss НОВИНИ Всі новини

Збройним Силам України 30 років: головні перемоги та поразки

Експерти вважають, що за останній рік українська армія значно зміцнилася

6 грудня 2021, 13:35
Поділіться публікацією:

У понеділок, 6 грудня, по всій Україні відбуваються урочисті заходи з нагоди 30-ї роковини Збройних сил.

Збройним Силам України 30 років: головні перемоги та поразки

Збройні сили України - фото: Офіс президента

Експерти розповіли виданню "Коментарі" про головні перемоги та недоліки ЗСУ за останній рік, а також про те, що потрібно зробити, щоб наші збройні сили стали потужнішими.

У світі українську армію оцінюють як одну з найкращих, яка реформується високими темпами та має колосальний бойовий досвід

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин наголошує, що наші збройні сили навіть зразка 2020 та 2021 року – це вже велика різниця.

"За останній рік ЗСУ провели низку масштабних військових навчань разом із представниками НАТО, з нашими міжнародними союзниками. Українська армія стала на крок ближче до Північноатлантичного Альянсу, – зазначає експерт. – Також у 2021-му на озброєння нашої армії надійшла низка зразків нової техніки, озброєнь, яку ми успішно освоїли та показали, що можемо застосувати. Наприклад, застосовували куплений у Туреччині безпілотник "Байрактар" не лише для розвідки, а й уперше (у жовтні) для удару по супротивнику".

За словами Влада Волошина, це демонстраційне застосування показало противнику (Росії та проросійським бойовикам), що співвідношення сил та засобів на лінії розмежування суттєво змінилося.

"Також наша армія отримала від США низку озброєнь, – продовжує експерт. — Це і два патрульні катери типу Island, і переносні протитанкові ракетні комплекси Javelin. Є й інше обладнання, яке ми можемо застосовувати на лінії розмежування, і не лише для стримування можливої агресії РФ проти нашої країни".

Влад Волошин також зазначає, що прийнято низку важливих для оборони країни законів та стратегій, що регламентують будівництво збройних сил та їх подальший розвиток.

"Надзвичайно важливий у цьому плані закон про територіальну оборону, – наголошує експерт. – У світі українську армію оцінюють як одну з найкращих, яка реформується високими темпами та має колосальний бойовий досвід".

Якщо ми хочемо мати справді потужну армію, потрібно вирішувати фінансові зобов'язання

На думку спікера Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm" Михайла Макарука, головною перемогою у ЗСУ цього року є прихід на посаду головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного та тієї команди, яку він привів.

"Це молодий, амбітний генерал, який не має пострадянських традицій, які були, наприклад, у його попередника Руслана Хомчака. Залужний у період АТО не лише воював, а й навчався, розуміючи, що буде потрібно у його професії, на факультеті міжнародних відносин в Острозькій академії. Він вільно володіє англійською, круто сприймається нашими закордонними партнерами, волонтерами, журналістами. З його приходом усі чекали на зміни. Прибічники цього призначення – позитивні, противники – що він десь "налажає". Але з приходом Залужного на посаду головного комітету відбулися саме позитивні зміни. У керівництві оперативного командування, у керівництві різних родів військ. Він прибрав такі брили, які думали, що вони непорушні. Прибрав пострадянське покоління, яке гальмувало низку реформ", – наголошує Михайло Макарук.

Він зазначає, що якщо за Хомчака Генштаб був закритий для волонтерського кола, то зараз волонтери з військовослужбовцями працюють у зв'язці. І це дає чудовий ефект.

"Виконуються класні проекти, зокрема інформаційні. Команда "InformNapalm" зустрічалася з Валерієм Залужним, ми обговорили питання підвищення боєздатності військ тощо. Він також зустрічався з розробником проект "Джура" – військовий додаток, у якого вже понад 60 тисяч завантажень. Буде підписано меморандум про співпрацю між ЗСУ та творцями цього проекту. Там всі важливі новини, довідники збираються в одному телефонному додатку. І інформація може доходити від головкома до солдата. Ми живемо у вік інформаційних технологій. Стінгазети та методички йдуть у минуле. Коли литовці почули про таку програму, вони самі приїхали в Україну, щоб домовитися з розробниками – написати аналогічний додаток для армії Литви", – розповідає Михайло Макарук.

З позитиву він також називає покращення роботи керівництва ЗСУ з депутатським корпусом.

"Хомчака витягнути на засідання парламентського комітету було неможливо. Нині люди приходять. Говорять про проблеми ЗСУ, шукають пошук їх вирішення. Немає війни між Міноборони та Генштабом, йде чіткий розподіл обов'язків. Військові дають завдання (що їм потрібно) і не торкаються грошей. МО в рамках можливості та ресурсів виконує ці завдання. Почалися тектонічні зрушення, як має плануватися оборонний бюджет. Сподіваюся, з наступного року він вже плануватиметься не на рік, а на три, щоб можна було вирішувати оперативні завдання", – зазначає спікер "InformNapalm".

Серед негативу він називає провал державного оборонного замовлення. Це, впевнений Михайло Макарук, величезне лихо.

"Негативом є безграмотна політика Кабміну та Офісу президента щодо відповідного забезпечення наших воїнів. З приходом Зеленського в президенти зарплати в армії не підвищували, а деякі надбавки, соцпакети не виплачували. Пафосні заяви у стилі "всі бійці АТО отримають квартири протягом двох років" – не підкріплені реаліями. І це також – проблема, – вважає Михайло Макарук. – Але всі ці проблеми залежать не від командування ЗСУ, а від керівництва Кабміну безпосередньо від президента України. Якщо ми хочемо мати справді потужну армію, потрібно вирішувати фінансові зобов'язання. А реорганізаційно, з досвіду, наша армія значно зміцнилася. Особливо з приходом молодих офіцерів, генералів".

Раніше на порталі "Коментарі" — Росія заявляє, що ЗСУ керує НАТО та відправляє війська на Донбас.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини