Головна Новини Суспільство події Зберігайте спокій, не панікуйте: чи готує Путін нове вторгнення в лютому
commentss НОВИНИ Всі новини

Зберігайте спокій, не панікуйте: чи готує Путін нове вторгнення в лютому

Українська влада закликає українців зберігати спокій, а західні країни продовжують попереджати Путіна про наслідки вторгнення в Україну

26 січня 2022, 11:16
Поділіться публікацією:

Січень продовжив розпалювати конфлікт між Україною та Росією, а також РФ та колективним Заходом. Через загрозу ескалації низка країн рекомендувала своїм посольствам покинути Україну. У відповідь українська влада терміново скликала засідання РНБО, після якого намагалася заспокоїти громадян, закликаючи не панікувати. Видання "Коментарі" поцікавилося в експертів військовим прогнозом для України на лютий.

Зберігайте спокій, не панікуйте: чи готує Путін нове вторгнення в лютому

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Піком ескалації загострення буде початок лютого

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко наголошує, що сьогодні вже називають нібито навіть дату початку бойових дій – 20 лютого.

"Дата символічна для росіян, бо саме цього дня розпочалася їхня експансія до України у 2014 році. До того ж 20 лютого закінчується Олімпіада в Пекіні, а Кремль навряд чи готовий перейти дорогу Піднебесній", – зазначає конфліктолог.

Але поки що всі розмови про широкомасштабне вторгнення – лише розмови, вважає він. І запевняє, що у реальному плані ризики військового загострення у лютому-2022 мало чим відрізнятимуться від того, що й так було в Україні після Дебальцево-2015. Тобто шанс на ескалацію є, але досить низький.

"Те, у чому ми живемо, зараз є загостренням інформаційної війни між Заходом та Росією, – пояснює Богдан Петренко. – І є ймовірність, що піком ескалації загострення буде початок лютого, оскільки навіть інформаційна війна під час Олімпіади відволікатиме від Пекіна, усуватиме його з порядку денного. Як мінімум, можна очікувати, що Сі Цзіньпін натисне на Путіна – і першого тижня лютого розпочнеться "перемир'я". Це не мир, але це може знизити напругу, зокрема й в Україні. Втім, Путін може проігнорувати вказівки з Китаю, що призведе до погіршення відносин між РФ та КНР. А це, можливо, є однією із цілей інформаційної війни з боку США. Або РФ може після деякого затишшя почати нову хвилю ескалації з кінця лютого – початку березня 2022 року".

Щодо України, то, на думку експерта, найближчим часом нам нав'язуватимуть і паніку, і страх "великої війни", і формуватимуть недовіру до всіх державних та соціальних інститутів.

"Крім того, ми вже бачимо загострення протестної діяльності, – каже експерт, маючи на увазі зіткнення ФОПівців із силовиками під стінами Ради. – Зрозуміло, що РФ намагатимуться використати всі існуючі в Україні проблеми та розкручувати їх до рівня конфліктів".

Лютий ознаменується продовженням гібридної війни проти України

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль вважає, що у лютому ми побачимо продовження гібридної війни, яку веде Російська Федерація на території нашої держави.

"Гібридна війна передбачає цілий комплекс: це дипломатична, економічна, енергетична, інформаційна війна і так далі, – пояснює Катерина Коваль. – При цьому, на міжнародній арені Російська Федерація часто заявляє про підтримку миру у всьому світі, а також прагнення врегулювати всі питання мирним шляхом. У той же час, інформаційна війна з боку Росії лише продовжується. І це стосується не лише інформаційних скидів, а й роботи з населенням на місцях, враховуючи актуальні дискусії щодо можливості вторгнення".

До одного з інструментів гібридної війни можна віднести події останніх днів щодо мінування багатьох шкіл в Україні, впевнена експерт.

"Такий інструмент використовується для поширення паніки та "підвищення градуса" напруги серед населення України", – зазначає Катерина Коваль.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Канада вслід за іншими країнами просить своїх громадян утриматися від поїздок в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини