Головна Новини Суспільство події Завдяки вдалим переговорам з міністром Миколою Сольським, Молдова буде імпортувати українське зерно
commentss НОВИНИ Всі новини

Завдяки вдалим переговорам з міністром Миколою Сольським, Молдова буде імпортувати українське зерно

Українське зерно знов ввозитимуть до однієї з європейських країн

12 травня 2023, 18:08
Поділіться публікацією:

Україна святкує перемогу на зерновому фронті — Молдова погодилася зняти обмеження на ввезення українського зерна. Під час переговорів з представниками Кабміну Молдова не хотіла поступатися, але змінила свою думку під впливом аргументів міністра аграрної політики України Миколи Сольського. Про це повідомляють "Коментарі".

Завдяки вдалим переговорам з міністром Миколою Сольським, Молдова буде імпортувати українське зерно

Україна здобула нову перемогу

“Введення обмежень на імпорт нічого не вирішило б. Це не призвело б ні до підвищення відпускних цін для молдавських фермерів, ні до зниження собівартості. Це рішення дало б нульовий результат”, — пояснив позицію сусідньої країни міністр сільського господарства Республіки Молдова Володимир Боля.

Навпаки, дзеркальні обмеження України сильно б вдарили по аграрному сектору Молдови, який також залежить від українського ринку. 

Нагадаємо, що цій заяві молдавського міністра передувала його зустріч з Миколою Сольским та його заява про незгоду з позицією країни-сусідки України. Своє бачення проблеми український міністр окреслив під час робочого візиту до Кишиніва. 

“Міністр вирушив до Молдови після заяв молдовської сторони про намір тимчасово вжити заходів щодо імпорту зернових та олійних культур з України, як це раніше зробили деякі країни ЄС. Микола Сольський висловив незгоду з подібним рішенням з боку Молдови. Він також наголосив, що незрозумілими є підстави для подібного рішення, оскільки Україна не імпортує ці культури до Республіки Молдова”, — йдеться у повідомленні Мінагрополітики з цього приводу.

Нагадаємо, що заборону на експорт української агропродукції раніше запровадила низка країн Європейського союзу. Це відбулось після вкрай невдалих переговорів з західними партнерами за участі голови уряду України Дениса Шмигаля.

На жаль, за даними ЗМІ, через бездіяльність Дениса Шмигаля в перемовинах з сусідами України, які заборонили експорт української агропродукції до своїх ринків, перспективи вітчизняного агросектору поставлені під питання. Окрім цього, всі наступні рішення щодо агрополітики ЄС щодо України ухвалюються без участі нашої держави, а заміна національних рішень про заборону імпорту і обмежений транзит рішенням на рівні ЄС тільки погіршує ситуацію для українських фермерів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини