Головна Новини Суспільство події Затишшя на Донбасі: можливе перемир'я або підготовка РФ до наступу
commentss НОВИНИ Всі новини

Затишшя на Донбасі: можливе перемир'я або підготовка РФ до наступу

Президент Володимир Зеленський зустрівся з військовими, які несуть службу на передовій, і ознайомився з оперативною обстановкою на фронті

10 червня 2021, 12:47
Поділіться публікацією:

Під час робочої поїздки на Донбас 9 червня президент Володимир Зеленський побував на позиціях українських воїнів. За його словами, число обстрілів в останні півтора тижні зменшилася.

Затишшя на Донбасі: можливе перемир'я або підготовка РФ до наступу

Війна на Донбасі. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Про що це говорить? Чи надовго затишшя? Або це — затишшя перед бурею? Відповіді на ці питання, видання "Коментарі" шукало разом з експертами.

Зниження обстрілів пов'язане з перегрупуванням російських військ, які у квітні влаштували ескалацію біля кордонів України

Директор Інституту зовнішньо-політичних досліджень, професор Київського національного університету ім. Шевченка, конфліктолог Григорій Перепелиця вважає, що ми бачимо затишшя перед бурею.

"Думаю, зниження обстрілів пов'язане з перегрупуванням російських військ, які у квітні влаштували ескалацію біля кордонів України. Якщо вони готуються (а вони готуються) до широкомасштабного наступу з декількох напрямків, то відбувається ротація військ, перегрупування, відправлення частини в резерв, формування резерву, пора відпусток. Так що не варто радіти, що на пару десятків обстрілів стало менше. З точки зору військової науки, РФ як вела систематичні бойові дії, так і веде. Це Зеленський думає, що у нас мир або перемир'я, а країна-агресор ніколи не збиралася нічого такого робити. Особливо страшно, що бойові дії стали фактично одностороннім. Ми майже не відповідаємо, а наші військові — як мішені в тирі. І цим ми лише стимулюємо противника", — підкреслює Григорій Перепелиця.

На його думку, на всіх рівнях — військово-стратегічному, зовнішньополітичному — ми бачимо процеси, які бачили в 2008 навколо Грузії.

"Потім були навчання Кавказ-2008 — і російське вторгнення, — нагадує конфліктолог. — Цього разу російсько-білоруські навчання Захід -2021 намічені на вересень. І, як правило, найбільш вдалий час для наступу з точки зору клімату — друга половина серпня, перша половина вересня. Саме в цей час проводиться найбільша кількість навчань. У цей час Росія вторглася в 2008-му в Грузію, а в 2014-му — на Донбас".

Ні загострювати ситуацію, ні повністю припиняти вогонь Росія не хоче, щоб не привертати до Донбасу увагу

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин не вважає, що слід говорити про значне зниження кількості обстрілів.

"Дійсно, 2, 3 і 5 червня штаб ООС не зафіксував жодного обстрілу. Але в інший час їхня кількість була в середньому така ж, як місяць тому, — 5-7 обстрілів на добу. При цьому спостерігачі СММ ОБСЄ на Донбасі в своїх звітах вказують більшу кількість обстрілів, але у них трохи інша методика підрахунку", — зазначає Влад Волошин.

Він підкреслює, що на окупованих територіях Донецької та Луганської областей знаходяться не якісь місцеві незаконні збройні формування, а об'єднання російської армії. І їхня життєдіяльність координується з РФ.

"Можливо, у них відбувається зараз переформування сил і засобів, ротації, прибуття поповнення, якісь організаційні заходи. Відносне затишшя точно — тимчасове. І пов'язано, швидше за все, з наміченим на 16 червня самітом Байдена і Путіна. Ні загострювати ситуацію, ні повністю припиняти вогонь Росія не хоче, щоб не привертати до Донбасу увагу. Думаю, до американо-російського саміту все так і буде. А ось після ситуація може загостритися", — попереджає експерт.

На його думку, вже в липні окупанти знову збільшать провокаційні обстріли, активізують вогонь і розвідку.

"Шквального вогню, наступів і проривів я не прогнозую. Але точно посилиться активність диверсійно-розвідувальних груп, як це зазвичай буває влітку. Збільшиться кількість обстрілів з великокаліберного озброєння: 82-мм і 120-мм мінометів, місцями — ствольної артилерії. Так Росія традиційно продовжить тиснути на Україну і світ з метою втілення в життя Мінських угод по кремлівській трактуванні, — пояснює Влад Волошин. — І, звичайно, окупанти постараються затьмарити в серпні святкування 30-річчя Незалежності України. Перед 24 серпня і безпосередньо в цей день слід очікувати провокацій, обстрілів. Загалом, друга половина літа буде в сенсі обстрілів більш спекотна, ніж перша".

Раніше портал "Коментарі" писав, чому Донбас на межі екологічної катастрофи. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Прокья

10 червня 2021, 12:17

русские твари!!! подохните все.


Новини