Головна Новини Суспільство події Засідання ООН щодо Донбасу: які важливі рішення можуть бути прийняті
commentss НОВИНИ Всі новини

Засідання ООН щодо Донбасу: які важливі рішення можуть бути прийняті

Експерти розповіли, яких реальних кроків не вистачає для врегулювання ситуації на Донбасі

23 лютого 2021, 12:29
Поділіться публікацією:

У вівторок, 23 лютого, Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй збереться на засідання, щоб обговорити ситуацію на окупованих РФ українських територіях. Під час засідання Україна підніме тему незаконного проведення в Донецьку форуму "Русский Донбас" за участю російських пропагандистів. Експерти розповіли "Коментарям", чи можуть прийняти якісь важливі рішення та які реальні кроки можуть допомогти у врегулюванні ситуації на Донбасі.

Засідання ООН щодо Донбасу: які важливі рішення можуть бути прийняті

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Ніхто ззовні звільняти захоплену Росією українську землю не буде"

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко зазначає: "ГА ООН — орган, який приймає рішення, які не обов'язкові для виконання. На відміну від рішень Ради безпеки ООН, але там у РФ — є право вето. При цьому рішення ГА ООН потрібні щоб нагадати світові, що Росія — агресор, що вона повинна звільнити Донбас і Крим. Сподіватися на те, що резолюції ГА або якихось інших міжнародних організацій повернуть нам наші території — годі й говорити. Ніхто ззовні звільняти захоплену Росією українську землю не буде. Лише якщо побачать, що Україна сама за них відчайдушно бореться".

Павло Жовніренко закликає не звинувачувати ЄС, США, весь світ, що вони не зовсім адекватно ставляться до російської агресії проти України. Не так жорстко, як нам би хотілося.

"Вони просто не хочуть вплутуватися у військовий конфлікт, що відбувається "десь", але не у них. А ми самі? Коли у 2008-му була російська агресія проти Грузії — ми не особливо рвалися допомагати грузинам", — нагадує експерт.

За його словами, історія вчить, що Росія йде з країни, проти якої зробила агресію, лише за трьох умов.

"Перше — якщо є національний консенсус в країні-жертві — неприйняття Росії, повна відмова від співпраці з нею. Коли суспільство, влада, вся країна — єдині в цьому питанні. Друга умова — коли спостерігається відсутність консенсусу між владою і народом в самій РФ з приводу агресії. Третє — потужна міжнародна підтримка країни, на яку напала Росія (але це ефективно і ефектно лише коли існують два перших умови або одне з них)", — зазначає Павло Жовніренко.

Він упевнений, що Україна повинна активно працювати по кожному з цих напрямків. Чого поки не спостерігається.

"Ми лише зараз почали працювати проти реальних російських агентів впливу всередині України. Мова про закриття каналів, які ведуть кремлівську риторику. Всередині РФ взагалі не працюємо. Тоді як Росія у нас скрізь присутня — в інформаційному просторі (який, нарешті, почали очищати), в громадських, партійних організаціях. А України в Росії й близько немає. Ми не доносимо туди свої наративи, представлені там лише так, як цього хоче Кремль, через свої пропагандистські канали. У нас немає чіткої стратегії, програми війни з Росією аж до звільнення територій. І поки цього не буде, поки у нас не буде національного консенсусу щодо ставлення до країни-агресора (цьому чинить опір олігархат, у якого немає національних інтересів, тільки особисті), поки нас будуть зсередини роз'їдати корупція, а реформи будуть гальмуватися — ми не будемо здатні дати реальну відсіч агресору. І отримати адекватну підтримку зі сторони світової спільноти", — резюмує Павло Жовніренко.

"Швидше за все, буде підданий критиці недавній форум в Донецьку за участю російських пропагандистів"

За словами директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства (ЦДПГС) Віталія Кулика, ГА ООН є тільки додатковий майданчик, на якому можливо піднімати ті чи інші питання, робити ті чи інші акценти.

"Істотні дії — різного роду обмеження, санкції, ембарго — можливі тільки при рішенні Радбезу ООН. Причому одноголосному. А там є дві країни, які налаштовані проти України (Росія і частково Китай), а тому блокують будь-які подібні ініціативи. А через ГА немає можливості провести якесь рішення, яке серйозно вплине на врегулювання ситуації на Донбасі", — пояснює Віталій Кулик.

Водночас він вважає важливим, щоб Україна використовувала будь-які площадки, будь-які кулуари для донесення своєї позиції, для актуалізації теми російської агресії — її небезпеки та важливості санкцій тиску на РФ.

"Роботу повинні проводити не тільки МЗС, віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, але і Мінкульт, інші відомства. Їх слід обов'язково залучати в якості дипломатії другого плану — на підтримку нашої місії в ГА", — упевнений директор ЦДПГС.

Він закликає не чекати не тільки кейса санкцій, а і якихось жорстких формулювань із засудженням дій РФ на Донбасі.

"Все обмежиться фразами в стилі попередніх резолюцій щодо Донбасу — про важливість мінського і нормандського формату, пошуку дипломатичного шляху вирішення конфлікту. Швидше за все, буде підданий критиці недавній форум в Донецьку за участю російських пропагандистів. У резолюції можуть вказати на неприпустимість таких дій з боку РФ. Але в цілому, треба розуміти, що ГА ООН — досить обмежений інструмент для просування своєї політики в цьому питанні", — резюмує Віталій Кулик.

Нагадаємо, експерт розповів, чи може колись Путін визнати Донбас "офіційно" своїм.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини