Головна Новини Суспільство події Запорізькі автобуси виходять на ринки країн ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Запорізькі автобуси виходять на ринки країн ЄС

Голова правління ПрАТ "ЗАЗ" розповів про перспективи виробництва автобусів

3 листопада 2021, 17:45
Поділіться публікацією:

Запорізькі автобуси виходять на ринки країн ЄС

Нові автобуси, фото ПрАТ "ЗАЗ"

У 2008 році на Запорізькому автомобільному заводі (ЗАЗ) було виготовлено понад 250 тис. автомобілів. Однак у 2008-2009 роках обсяги виробництва впали у 6 разів. Причиною різкого падіння виробництва з 2015 року став нелегальний імпорт автомобілів із Європи — так званих "євроблях".

"Після 2014 року на автомобільному ринку України відбулися радикальні зміни. Було відкрито імпорт вживаних автомобілів та автомобілів з євро номерами. Ринок нових автомобілів зменшився з 620 тис. у 2007 році до 70 тис. штук на рік. Це призвело до різкого падіння обсягів виробництва легкових автомобілів в Україні", — розповідає Голова правління ПрАТ "ЗАЗ" Микола Євдокименко у коментарі для матеріалу Бізнес.Цензор.

У пошуках нових ніш запорізький завод у перспективі вирішив зробити ставку на виробництво автобусів.

"Ринок нових автобусів також зменшився, але не настільки різко, до 1000 – 1200 нових автобусів на рік", — каже Євдокименко.

Експерти вважають, що на виробничих потужностях Україна цілком може забезпечити себе і навіть найближчих західних сусідів, автобусами вітчизняного виробництва. При цьому ЗАЗ розробив власні конструкції для декількох моделей.

На сьогодні модельна лінійка автобусів ЗАЗ включає моделі А08, А09 та А10. А10 – низькопідлоговий міський автобус довжиною понад 8 метрів. Його місткість – до 60 пасажирів. Також передбачено пандус та місце для інвалідного візка. А08 – основна модель. Це порівняно невеликий приміський автобус, місткістю понад 30 місць. Виготовляється у трьох модифікаціях: "місто", "передмістя" та "шкільний".

Автобус має довжину 7,8 метра. На ньому встановлено дизельний двигун китайської компанії Weichai. Залежно від модифікації встановлено від 28 до 31 сидячих місць з ременями безпеки. Автобус відповідає Державним стандартам України – ДСТУ 7013:2009.

Запорізькі автобуси виходять на ринки країн ЄС - фото 2
Запорізькі автобуси виходять на ринки країн ЄС - фото 3


На сьогодні ЗАЗ реалізував уже понад 50 шкільних А08 в Україні. У планах підприємства початок виробництва ще однієї моделі – автобуса ЗАЗ А09, сертифікацію якої в Україні вже проведено. Це буде ще одна модель заміського автобуса, розробленого на базі шасі Mercedes-Benz. Його довжина – понад 9 метрів, він спроєктований інженерами ЗАЗ. Під час його створення керувалися рекомендаціями компанії Mercedes-Benz для виробників автобусів з використанням двигуна, коробки передач та задньої підвіски Mercedes-Benz.

Серійне виробництво цієї моделі має розпочатися з 2022 року. Також завод розробляє модель із робочою назвою А18. Це міський автобус з низькою підлогою до 12 м. Інтерес до цих автобусів зростає на ринку України та за кордоном. Можливі експортні постачання до Польщі та інших країн.

"Основною перевагою автобусів ЗАЗ є збалансованість технічних показників та вартості. Автобуси мають малі витрати палива, великий ресурс агрегатів, хорошу ремонтопридатність та захист від корозії за невисокої вартості", — розповідає Микола Євдокименко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини