Головна Новини Суспільство події Заморожені російські активи на користь України: які варіанти і в чому складність
commentss НОВИНИ Всі новини

Заморожені російські активи на користь України: які варіанти і в чому складність

Складність у тому, що поки що немає правової процедури, яка карає за агресію подібну до тієї, що чинить Росія, за воєнні злочини, конфіскацією заморожених активів

6 березня 2024, 09:54
Поділіться публікацією:

Єврокомісія протягом двох тижнів може надати офіційну пропозицію щодо використання заморожених російських активів – на користь України (не виключено, що й на зброю). Раніше в США вже наголошували на важливості спрямувати заморожені активи РФ (левова частка яких знаходиться в Європі) на підтримку України. При цьому, на думку глави Мінфіну США Джанет Йеллен, заморожені російські активи на суму 300 млрд дол і їхня конфіскація не зможуть замінити Україні допомогу від Сполучених Штатів, яка, на жаль, продовжує блокуватися трампістами. Як епопея з конфіскацією російських активів чи хоча б відсотків від них на користь України може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Заморожені російські активи на користь України: які варіанти і в чому складність

Заморожені російські активи Фото: з відкритих джерел

Ця тема йде дуже важко

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук наголошує, що слід розуміти сам механізм використання заморожених активів тим чи іншим чином.

"Ті ж відсоткові доходи від них – це про те, що кошти залишаються на балансі Євроактиву (інституції, які займаються клірингом розрахунків, містять у собі дані активи). Коли погашаються боргові зобов'язання за облігаціями тощо, придбаними раніше Центробанком РФ, ці структури отримують готівку. Та осідає на певному рахунку. І не працює на росіян. Але працює усередині ЄС, бо перебуває на балансі Євроактиву. Ось ці доходи можуть передати Україні", – вважає експерт.

Щодо самих заморожених активів, тут, за його словами, все складніше. Адже це зачіпає фундаментальні засади міжнародно-правових норм.

"Тому ця тема так важко йде, – пояснює Борис Кушнірук. – У той же час, починаючи з початку широкомасштабної російської агресії проти України, ось уже третій рік на Заході шукають аргументацію для використання заморожених активів РФ на користь нашої країни. І правова процедура може з'явитися вже після того, як подія відбудеться. Як приклад – звинувачення у геноциді. Воно виникло за підсумками Другої світової війни. І відповідна норма – також після. Хоча злочин було скоєно раніше. При цьому вважається, що норма права неспроможна діяти заднім числом. Однак тут все було саме так. Правове обґрунтування покарання за такі злочини з'явилося вже після їх скоєння. І злочинців покарали".

Ось і в нашому випадку, продовжує експерт, поки немає правової процедури, яка карає за агресію подібну до тієї, що чинить Росія, за воєнні злочини, конфіскацією заморожених активів. Але такий шлях шукається.

"Тримати активи замороженими могли і раніше. Навіть десятиліттями. Наприклад, досі заморожено значну частину коштів Ірану. Це сталося після того, як іранці захопили посольство США у Тегерані. Що трапилося ще у 70-х роках минулого століття. Але досі десятки мільярдів доларів, що належать Ірану, заморожені США. Вони їх не віддають, але й не користуються ними", – каже Борис Кушнірук.

З його слів, був цікавий прецедент. Американські суди ухвалили рішення, що частину цих коштів (кілька мільярдів доларів) можна використати на компенсацію жертвам терактів, у яких звинувачувалися іранці. Але Міжнародний суд ООН визнав такий крок незаконним. Це демонструє, насткільки непроста ситуація із замороженими активами тієї чи іншої країни, наголошує експерт.

"У випадку з Україною, – зазначає він, – обговорюється варіант випуску під заморожені російські активи облігацій на відновлення нашої країни. А забезпеченням облігацій стануть саме активи РФ, що "зависли" зараз у Європі та США. Суть у тому, що Росія не отримає цих коштів, допоки не дасть згоди на виплату компенсацій за завдану Україні шкоду. Не контрибуцій та репарацій (ті виплачуються у разі військової поразки, підписання капітуляції і так далі), а саме компенсацій. Коли РФ на державному рівні підтвердить готовність виплатити Україні компенсації, частиною яких стануть її заморожені активи".

А поки що, з огляду на те, що закордонні активи точно вже не повернуться до Росії, пропонується випустити під них, наприклад, десятирічні облігації, пояснює Борис Кушнірук. З такими ж прибутками, які отримує Євроактив від них.

"Провідні українські юристи, з якими я спілкуюся, обережно ставляться до такого варіанту, – зізнався експерт. – Пояснюючи, що є сумнівні моменти з погляду права. Але все ж таки – це варіант".

Якщо брати США, де заморожених російських активів небагато (до 10 млрд), вони могли б погодитись на такий крок, вважає він. При цьому наголошуючи на важливості розуміти юридичні нюанси.

"Ми отримували вже від Штатів мільйони заморожених російських коштів. Але тоді йшлося про кошти олігархів, які потрапили під санкції, які намагалися вивести свої активи. Після чого за рішенням суду ці активи конфіскували. Але, – наголошує Борис Кушнірук, – не тому, що вони були заморожені, а тому, що їх, в обхід санкцій, намагалися вивести".

Американці є промоутерами процесу

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ міркує так:

"Історія з передачею Україні заморожених російських активів, схоже, розвиватиметься східчасто: використання прибутку від активів, податків від прибутку на активи і, нарешті, самих активів. Ці опції розкриватимуться поступово".

За словами експерта, спочатку розглядатимуть питання передачі Україні податкових надходжень, які, наприклад, одержують європейські бюджети від російських активів. Ці податки можуть незабаром перераховувати нашій країні.

Потім, продовжує він, дійде до прибутку від активів. І сума тут уже – вища. Якщо податки – це кілька мільярдів євро на рік, то прибуток від активів – близько десяти мільярдів на рік.

Ну, а третій крок – це передача нам власне сотень мільярдів євро активів. Але тут не обійтися без судових рішень, нових нормативних документів, пояснює Олексій Кущ.

"Поки що американці є промоутерами цього процесу, – зазначає експерт. – Днями пройшли переговори, у тому числі з цього приводу, голови Офісу президента України Андрія Єрмака з радником із нацбезпеки американського лідера – Джейком Салліваном. Але річ у тому, що в США – мізерна частина російських активів. Основна – у Європі, саме – у Бельгії. Констатуючи: опції розкриватимуться поступово: податки, прибуток і, нарешті, самі активи".

Читайте також на порталі "Коментарі" — з'явилася реакція США на рішення Євроради щодо заморожених активів РФ для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини