Головна Новини Суспільство події Закон про всеукраїнський референдум: що і як скоро зможе змінити народ
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон про всеукраїнський референдум: що і як скоро зможе змінити народ

Референдум - одна з головних форм прямої демократії, а право на нього зафіксовано в Конституції України, а тому має бути і відповідний закон

9 квітня 2021, 11:35
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про народовладдя через всеукраїнський референдум, прийнятий парламентом ще 26 січня. Чому це важливе рішення? З чим могла бути пов'язана така пауза? Яким може бути перший референдум за новим законом? Відповіді на ці питання портал "Коментарі" шукав разом з експертами.

Закон про всеукраїнський референдум: що і як скоро зможе змінити народ

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Питаннями, які повинні бути винесені на референдум, повинні стати введення в Україні двопалатного парламенту і скорочення кількості депутатів до 300 осіб"

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко упевнений, що закон про референдум — дуже важливий документ. Він також нагадує, що Володимир Зеленський ще на зорі свого президентства обіцяв його прийняття.

"Більш того: в жовтні минулого року саме за ініціативою Зеленського відбулася "репетиція референдуму" — всенародне опитування. У січні закон був прийнятий — громадяни України отримали інструмент для впливу на політичні процеси, а влада отримала можливість впливати на ситуації, які не могли вирішуватися в існуючому законодавчому полі", — зазначає Костянтин Бондаренко.

За його словами, є дві причини, за якими затягувалося підписання закону.

"По-перше, юридичне управління Офісу президента вивчало прийнятий закон на предмет того, чи не занадто громіздка схема організації референдуму закладена в основу. По-друге, необхідно було всебічно протестувати прийнятий закон на предмет його уразливості — адже цілком можна було припустити, що знайдеться група депутатів, які звернуться до Конституційного суду з вимогою визнання закону про референдум таким, що не відповідає Конституції або порушує права громадян. Тільки після всебічного вивчення документ потрапив на підпис до президента", — пояснює експерт.

Костянтин Бондаренко наголошує, що це не поодинокий випадок в історії України, коли ті чи інші закони, прийняті Радою, ретельно — як то кажуть, під мікроскопом — вивчалися протягом декількох місяців, перш ніж набували чинності.

"Вважаю, що першими ж питаннями, які повинні бути винесені на референдум, повинні стати питання введення в Україні двопалатного парламенту і скорочення кількості депутатів до 300 осіб", — говорить керівник Фонду "Українська політика".

"Найближчим часом очікувати проведення всеукраїнського референдуму точно не варто"

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко підкреслює: "Референдум — одна з головних форм прямої демократії. Право на референдум зафіксовано в Конституції України, а тому має бути і відповідний закон. Людям подобається впливати на державні рішення шляхом голосування, в тому числі й на референдумах, що й обумовлює популярність демократії".

На думку Володимира Фесенка, найближчим часом очікувати проведення всеукраїнського референдуму точно не варто. Зокрема, тому, що в бюджеті-2021 гроші на це не передбачені. А справа це не дешева — за різними оцінками, організація, підготовка та проведення референдуму в Україні обійдеться приблизно в 1-2 мільярди гривень.

"Але якщо в бюджеті наступного року з'явиться відповідна стаття витрат, то зросте і ймовірність проведення всеукраїнського референдуму, — зазначає політолог. — Думаю, що з проведенням референдумів не поспішатимуть і доти, поки фактично блокована робота Конституційного суду ... Безглуздо гадати, яким може бути перший референдум за новим законом. Наскільки я розумію, конкретних ідей і вже готових пропозицій про тему першого референдуму поки немає (у всякому разі, у влади). Легше сказати з яких питань не може бути референдуму (див. текст закону, там дуже багато обмежень)".

Раніше портал "Коментарі" писав, що президент України Володимир Зеленський підписав закон про захист українців від свавілля колекторів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини