Головна Новини Суспільство події Захід знову б'є санкціями Росію: експерти оцінили черговий сигнал від Байдена
commentss НОВИНИ Всі новини

Захід знову б'є санкціями Росію: експерти оцінили черговий сигнал від Байдена

Експерти оцінили, наскільки санкції Заходу можуть допомогти зупинити ескалацію на сході України

23 лютого 2022, 10:22 comments1454
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден увечері 22 лютого (по Києву) звернувся до нації через агресію Росії проти України. Серед іншого було оголошено про низку санкцій проти РФ. Як оцінюєте це звернення? Портал "Коментарі" з цим питанням звернувся до експертів.

Захід знову б'є санкціями Росію: експерти оцінили черговий сигнал від Байдена

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Для багатьох санкції США проти Росії стали розчаруванням

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна вважає, що чергове звернення Джо Байдена не стало сенсацією: запроваджуємо санкції, захищатимемо країни НАТО, в Україні Америка не воюватиме.

"Якщо говорити про санкції, то для багатьох вони стали розчаруванням, навіть незважаючи на заяву, що це лише перший пакет, – зазначає політолог. – Більше того, американські санкції могли б бути ще м'якшими, якби не миттєва та досить жорстка реакція британського прем'єра Бориса Джонсона. На тлі Великобританії США могли б втратити особу".

При цьому якщо оцінювати ефективність санкційної політики колективного Заходу в утихомиренні російської агресії, то приводів для оптимізму мало, впевнена Ганна Малкіна.

Вона пояснює:

"По-перше, санкції мають переважно персональний характер. Логіка їхнього запровадження зрозуміла – підірвати путінський режим зсередини, стимулюючи накопичення невдоволення всередині російських еліт. Адже російські еліти і так живуть в умовах санкцій з 2014 року. По-друге, санкції мають тенденцію чудово зніматися, якщо це не вигідно Заходу. Досить згадати приклад санкцій проти компанії РУСАЛ російського бізнесмена Олега Дерипаски. По-третє, самі собою санкції не мають миттєвого ефекту. Численні наукові дослідження показують, що політика економічних санкцій має ефективність лише у довгостроковій перспективі і не працює як інструмент стримування агресії. Тому для України особливих змін не відбулося, загроза вторгнення не відступила. Розслаблятись рано".

Путіну чітко показали, що подальша ескалація вестиме до ізоляції Росії

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов нагадує, що Путін учора фактично висунув ультиматум Україні та Заходу. І в цьому, наголошує експерт, зрозуміло, немає нічого доброго. Але його втішило те, що вчора досить дружно представниками США, Великобританії, ЄС було запроваджено нові санкції проти Росії.

"Причому санкції запроваджено проти "Північного потоку-2" (сертифікацію зупинено), проти російських еліт, їхніх сімей, низки банків, суверенного боргу РФ. Для Росії – це справді боляче. Її провідні компанії, включаючи Газпром, які чимало кредитуються на Заході, мають великі борги. У тому числі за будівництво "потоків". Тож Захід задіяв відчутний важіль тиску. Деякі оцінили ці санкції як недостатньо жорсткі. Але тут важливо, що Захід показав – він готовий реагувати швидко та фактично одноголосно. Ніхто, думаю, не очікував від тієї самої Німеччини такої швидкої реакції щодо ПП-2", – зазначає Олександр Леонов.

Отже, пояснює він, тут дано сигнал, що Захід (і не тільки він, адже до санкцій вже підключаються Японія, Австралія, інші цивілізовані держави) діятиме злагоджено.

"Важливо і те, – продовжує експерт, – що Байден заявив про готовність розширювати санкції на адресу РФ та військові постачання в Україну. І, звичайно, треба наголосити, що глава МЗС Франції, держсекретар США відмовилися від наміченої на 24 лютого зустрічі з главою російського зовнішньополітичного відомства Лавровим. Тобто досить чітко поставили грань. Тому що Путін використав військовий тиск на Україну, у тому числі, щоб розширити свої контакти із Заходом, щоб примусити європейських та американських лідерів до зустрічей. Наразі йому чітко показали, що подальша ескалація вестиме до ізоляції Росії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — саміт Байден-Путін не відбудеться.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

василий

23 лютого 2022, 10:33

Байден сделал лёгкий пук.


Новини