Головна Новини Суспільство події Загроза нового загострення на Балканах: що відбувається – чому знову простежується рука Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Загроза нового загострення на Балканах: що відбувається – чому знову простежується рука Кремля

Поки що ситуація у муніципалітеті напружена, але без різких рухів сторін

9 грудня 2022, 15:30
Поділіться публікацією:

Знову розпалюється обстановка між Сербією та Косово. Понад 200 спецназівців Косова на броньованих автомобілях зайшли на територію муніципалітету Північна Митровиця, де більшість населення становлять серби. Косовська влада пояснює це необхідністю забезпечення безпеки. Тим часом російська приватна військова компанія (ПВК) "Вагнер" оголосила у четвер про відкриття "культурного центру" у столиці Сербії - Белграді. Як події можуть розвиватись далі? Що слід зробити Європі, щоб Балкани не спалахнули новою війною? Чи розуміє Захід, що практично у всіх конфліктах останнього часу простежується рука Кремля? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Загроза нового загострення на Балканах: що відбувається – чому знову простежується рука Кремля

Спецназ Косово. Фото: 24 канал

Розуміючи рівень взаємного несприйняття Косово та Сербією один одного, не можна виключати, що ситуація вийде з-під контролю

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко розмірковує так:

"Процес розуміння, що практично за всіма конфліктами останнього часу в різних точках Земної кулі стоїть Росія, лише набирає в цивілізованих країнах обертів. На жаль, він ще не став стовідсотковим. І саме тому на Заході у владі продовжують працювати люди, які хочуть нових відносин з РФ після війни. Причому за умови, що така війна закінчиться, можливо, не дуже сильною поразкою для країни-агресора".

Саме тому, продовжує Володимир Огризко, ми маємо непослідовні заяви та дії багатьох європейських політиків.

"Я прозоро натякаю на президента Франції – Макрона. З одного боку, він багато робить, щоб допомогти Україні (і йому за це – дякуємо). Але з іншого боку – він ніяк не може змиритися з думкою, що саме РФ є причиною всіх проблем, з якими стикається сьогодні цивілізований світ", – зазначає екс-міністр.

За його словами, те, що відбуватиметься на Балканах, прогнозувати складно. Але, розуміючи рівень взаємного несприйняття Косово та Сербією один одного, на жаль, не можна виключати, що ситуація вийде з-під контролю, набувши дуже неприємних форм.

"Але мені здається, слід дивитися на ситуацію у ширшому контексті. І розуміти, що поява якогось осередку напруги десь подалі від України, але в Європі, буде на руку Москві. Об'єктивно – увага на якийсь період буде пересунута з українського питання на, приміром, балканське. Що може мати неприємні наслідки – зменшення допомоги нам, уваги до нас, переведення фокусу з російської агресії в Україні – на інший план. І в цьому є головна загроза для нас. Росія, – наголошує Володимир Огризко, – мріє про те, щоб Україна хоча б на якийсь період часу зникла з європейських радарів. Щоб увага зосередилася на чомусь іншому".

Рішення влади Сербії допустити відкриття в Белграді терористичного центру "вагнерівців" демонструє, що сербська влада втомилася йти в Європу

Заступник гендиректора телеканалу ATR журналіст Айдер Муждабаєв упевнений, що жодної нової війни на Балканах не буде.

"Її сербський рейх давно програв. Я впевнений, що косовський спецназ введений до Північної Митровиці не просто так, а тому що влада має інформацію про підготовку провокацій, терактів або щось подібне, які мають на меті спробувати розпалити війну. Яка владі Косова точно не потрібна, – пояснює експерт. – Якщо ж серби спробують щось зробити, у тому числі руками проросійських агентів, отримають у черговий раз по морді від Косова та від європейської світової спільноти".

На думку Айдера Муждабаєва, рішення влади Сербії допустити відкриття в Белграді терористичного (а зовсім не культурно) центру "вагнерівців" демонструє, що сербська влада втомилася йти в Європу і хоче європейської та світової ізоляції.

"Якщо вони найближчим часом не ліквідують цей центр, не спробують заарештувати "вагнерівців", які прибули до Белграда, то точно нарвуться на санкції та ізоляцію, – прогнозує експерт. – Те саме стосується Угорщини, яка поки що залишається членом ЄС, але відкрито служить російському терористичному режиму. Сподіваюся, в Угорщині в найближчому майбутньому прийдуть до влади осудні люди, які розуміють, що знаходяться в центрі Європи, а не десь під Рязанню. Сподіваюся, що й Сербія згодом вирветься із "братських обіймів" Московії".

60 на 40, що ситуацію вдасться утримати

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків адвокат Михайло Дяденко вважає ситуацію в Косові вибухонебезпечною. На його думку, будь-який необережний рух може призвести до кровопролитного конфлікту з великою кількістю жертв.

"Втім, сербська влада, розуміючи, що РФ загрузла в Україні і не зможе надати Белграду масовану допомогу, на яку той міг розраховувати раніше, навряд чи готова вплутуватися в нову війну. До того ж зараз Сербія все частіше йде на поступки, намагається виконувати домовленості з ЄС, який відіграє серйозну посередницьку роль. При цьому не можна виключати, що саме Косово намагається розжарити ситуацію, користуючись міжнародною обстановкою, що склалася. Можливо, йдучи часом урозріз із домовленістю, що були досягнуті раніше", – зазначає експерт.

На його думку, 60 на 40, що ситуацію вдасться утримати, не допустивши, щоб конфлікт знову спалахнув на Балканах.

"Сподіваємось на загальну розсудливість. Але не можна виключати, що ситуація вийде з-під контролю", – резюмує Михайло Дяденко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Москві лунають вибухи – масштабна пожежа у ТЦ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини