Головна Новини Суспільство події Загроза безпеці, обстріли на Донбасі й високі тарифи: до чого готуватися Україні в жовтні
commentss НОВИНИ Всі новини

Загроза безпеці, обстріли на Донбасі й високі тарифи: до чого готуватися Україні в жовтні

Експерти оцінили внутрішні та зовнішні ризики, які несе для нашої держави другий осінній місяць

27 вересня 2021, 14:50
Поділіться публікацією:

Вересень добігає кінця — з його загрозами для України у вигляді російсько-білоруських військових навчань "Захід-2021" і виборів до російської Держдуми з залученням до них жителів ОРДЛО.

Загроза безпеці, обстріли на Донбасі й високі тарифи: до чого готуватися Україні в жовтні

Прапор України - фото з відкритих джерел

Експерти розповіли виданню "Коментарі", які ризики (внутрішні, зовнішні, в тому числі похідні від перелічених подій) несе для України жовтень.

Україні необхідно формувати серйозну стратегію, з урахуванням того, що світ змінюється

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко акцентує, що зовнішні загрози для України не змінюються вже котрий рік. Основна — це Російська Федерація, яка не припиняє бойові дії проти нашої країни.

"Ми бачимо, що Росія збільшила не тільки кількість військових навчань, а й провокації, протидія спільним навчанням України з західними партнерами, в тому числі країнами-членами НАТО", — зазначає Олександр Мусієнко.

В цьому ракурсі не можуть не викликати занепокоєння і заяви в стилі зробленої прессекретарем президента РФ Дмитром Пєсковим. Коментуючи заяву білоруського лідера Олександра Лукашенка про нібито посилення військової присутності США в Україні, Пєсков зазначив, що гіпотетичне розширення НАТО на територію України означає для РФ перетин "червоних ліній". І що це змусить Росію і Білорусь "діяти щодо забезпечення безпеки двох держав".

Неспокійно і на лінії розмежування. Позиції Об'єднаних сил продовжують обстрілюватися окупантами. Усе це в комплексі, підкреслює експерт, становить величезну зовнішню загрозу для нашої країни.

"Загроза внутрішня — входження в опалювальний сезон, — вважає Олександр Мусієнко. — Ситуація з тарифами, які збільшуються. Економічна ситуація, м'яко кажучи, неприємна. І люди це відчувають. Виклики стоять і в енергетичному, і в епідемологічному (зростання захворюваності на ковід) сенсах. Україні необхідно формувати серйозну стратегію, з урахуванням того, що світ змінюється. Відбуваються глобальні, світові зміни в енергетичному, політичному, соціальному, безпековому секторах. Всі ці зміни необхідно враховувати — і коригувати політику. Але це завдання не для миттєвих політиків, які прийшли до влади заради піару і грошей, а для Державних Діячів".

Триватимуть обстріли не тільки позицій українських військовослужбовців, але і провокації мирної інфраструктури, цивільних об'єктів, житлових секторів

Ексспікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин вважає, що Донбас продовжить залишатися больовою точкою, через яку РФ будуть намагатися розхитати Україну.

"При цьому різкої активізації бойових дій я не очікую, — говорить експерт. — Кількість обстрілів збережеться на нинішньому рівні — 5-7 в день. Ніяких проривів, кидків, операцій не передбачається. Як, на жаль, і зрушень в політичному і дипломатичному врегулюванні конфлікту. Мінський процес сьогодні можна сміливо називати фактичним мертвим, він не працює. Нових варіантів розв'язання питання не проглядається. Росія блокує всі українські пропозиції, в тому числі про притягнення до нормандського формату інших сторін (тих же США). А працювати в наявній конфігурації, у наявних форматах, самі росіяни не хочуть".

За словами військового експерта, перед зимовим сезоном відбудуться традиційні ротації ряду підрозділів, які стоять на передовій. Нові ж будуть пристрілюватись, так що можливі деякі сплески активності. Але не більше.

"Після проведених російсько-білоруських військових навчань "Захід-2021" точно вноситимуться нові корективи, певні напрацювання в діях російських військових підрозділів. У тому числі діючих на Донбасі, — впевнений Влад Волошин. — Які — думаю, незабаром дізнаємося. На жаль, триватимуть обстріли не тільки позицій українських військовослужбовців, але і провокації мирної інфраструктури, цивільних об'єктів, житлових секторів". 

Раніше експерти озвучили прогноз цін на нерухомість на найближчі місяці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини