Головна Новини Суспільство події Загострення на Донбасі: з чим воно пов'язане і до чого готуватися
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Загострення на Донбасі: з чим воно пов'язане і до чого готуватися

Експерти назвали причини загострення ситуації на Донбасі та зробили прогноз для подальшого розвитку конфлікту в зоні ООС

14 липня 2020, 11:27 comments1592
Поділіться публікацією:

В останні дні ситуація на Донбасі загострилася — противник частіше застосовує заборонене озброєння, в рядах ООС — багато поранених, є загиблі. Так, з 10 по 13 липня 4 українських воїнів загинули, 14 були поранені або травмовані. З чим це пов'язано? До чого готуватися?

Загострення на Донбасі: з чим воно пов'язане і до чого готуватися

"Так буде продовжуватися, поки не почнеться новий раунд переговорів"

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов називає ситуацію прогнозованою. За його словами, загострення триватиме ще кілька тижнів.

"Після того, як 3 липня у Берліні пройшла зустріч помічників голів держав "нормандського формату" (з української сторони були віцепрем'єр-міністр, глава делегації Олексій Резніков і керівник Офісу президента Андрій Єрмак, а Кремль представляв заступник голови Адміністрації президента РФ Дмитро Козак), ні Україна, ні РФ не отримали того, чого очікували. У підсумку Москва застосувала стару тактику – посилення тиску на офіційний Київ шляхом зростання обстрілу наших позицій, – пояснює Олег Жданов. – Так буде продовжуватися, поки не почнеться новий раунд переговорів, або поки ми не підемо на умови, які поставила РФ. У тому числі – закріплення в Конституції України особливого статусу Донбасу".

За словами експерта, величезною помилкою з боку української влади було виставляти як парламентера Єрмака, який явно не справляється.

"Росіяни якийсь час промацували позиції. А коли зрозуміли, з ким мають справу, почали тиснути все жорсткіше, виставляючи навіть якісь терміни, – продовжує Олег Жданов. – Пам'ятаєте, з'явилася інформація, що поміняти Конституцію ми повинні були мало не до 6 липня? Українська сторона вже заявила: для нас неприйнятно, тому що ми говоримо – спершу кордон, потім вибори. А РФ наполягає: спершу вибори, а там – подивимося".

При цьому, відзначає експерт, якщо йти чітко по "Мінську", то там, дійсно, йдеться про зміни в українську Конституцію, та ще й узгоджені з представниками ОРДЛО.

"А якщо ми на це не йдемо – РФ буде на всіх майданчиках заявляти, що Україна зриває виконання Мінських угод і взагалі – недоговороздібна країна. І знаючи, як Зеленський болісно ставиться до таких втрат у рядах захисників України, РФ буде саме це і робити, враховуючи зростання обстрілу (й відповідно втрат) найбільш ефективним способом примусу українського президента до прийняття необхідних Кремлю рішень... Думаю, тижнів два-три будуть бити з усіх стволів. Потім – затишшя. Пауза для можливості відновлення переговорів. Зазвичай їх ініціює наша країна. Адже головна обіцянка Зеленського – мир на Донбасі".

"Можлива нова масштабна ескалація бойових дій на лінії фронту"

Засновник міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm Роман Бурко підкреслює, що в останні місяці багато українських та міжнародних експертів сигналізують про можливу нову масштабну ескалацію бойових дій на лінії фронту.

"На цьому етапі російські окупаційні війська і підконтрольні їм формування 1-го і 2-го Армійських Корпусів на Донбасі можуть посилювати обстріл і використання заборонених озброєнь з метою промацування оперативної обстановки для подальших ударів, – підкреслює Роман Бурко. – 13 липня на сайті міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm вийшов розгорнутий огляд про сили та засоби підрозділів 1-го і 2-го АК. У висновках до цього аналітичного огляду відзначено, що гібридні підрозділи російських окупаційних сил на Донбасі добре укомплектовані озброєнням і технікою, але не доукомплектовані особовим складом, який у разі активних бойових дій буде перекинуто зі складу кадрових сил ЗС РФ".

Донбаський плацдарм окупованої РФ території, безумовно, може використовуватися проти України для подальшої ескалації, — впевнений Роман Бурко. І робитися це буде, за його словами, з метою вирішення стратегічних для Росії питань забезпечення Криму водою, так і для політичного тиску, щоб змусити керівництво України піти на приводу вигідних для Путіна рішень.

"Може продовжуватися (і триває) тактика тиску з допомогою загострення"

В ОРДЛО, на превеликий жаль, використовують загострення напередодні переговорів, зустрічей в Мінську – як елемент військового тиску на політичні, переговорні процеси. Таку думку висловила "Коментарям" аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко.

"Зараз зустрічі тривають, будь-яких істотних змін позиції з російської сторони не спостерігається, – зазначає аналітик. – Тому може продовжуватися (і триває) тактика тиску з допомогою загострення.

При цьому, підкреслює Юлія Тищенко, на території ОРДЛО в загостренні звинувачують українську сторону. Це, за словами експерта, є елементом загальної негативної пропаганди щодо української влади, фактично російською риторикою самопроголошених керівників ОРДЛО.

Нагадаємо, Резніков заявив, скільки часу піде на реінтеграцію Донбасу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини