Головна Новини Суспільство події За наклеп: в судах вимагають грошових компенсацій від журналіста Бігуса
commentss НОВИНИ Всі новини

За наклеп: в судах вимагають грошових компенсацій від журналіста Бігуса

Від 100 тис до 2 млн грн: у скільки Bigus.info може обходитися брехня

12 лютого 2021, 14:06
Поділіться публікацією:

Сюжети bigus.info і її автора Дениса Бігуса масово оскаржують в судах. Від журналістів абсолютно різні позивачі вимагають одного і того ж: спростування поширеної наклепу, пише видання "Вести", яке проаналізувало дані Реєстру судових рішень.

За наклеп: в судах вимагають грошових компенсацій від журналіста Бігуса

Журналістів bigus.info масово звинувачують в наклепах. Фото із відкритих джерел

З позовами проти Бігуса звертаються як компанії, так і фізичні особи. Останні, крім вимог спростувати брехню, часто пред'являють журналістам і матеріальні претензії.

Наприклад, в одній із постанов Подільського райсуду, сказано, що позивач вимагає визнати недостовірною інформацію, яка була опублікована на каналах bihus.info, спростувати її та зобов'язати авторів компенсувати заявнику 100 000 грн моральної шкоди, відзначають "Вести".

Крім того, відомо, що компенсацію збитку в розмірі понад 2 млн грн вимагає від bigus.info і Гладковський-старший. Позивач наполягає, що журналісти збрехали, коли стверджували "про його причетність до діяльності Ігоря Гладковського, його друга Віталія Жукова і Андрія Рогози".

Ще один приклад того, коли Бігус довелося відповідати за сказане гривнею — програна судова справа екс-розвіднику Сергію Семочку. Суд визнав наклепом висловлювання журналістів і присудив позивачеві компенсацію витрат на експертизи в розмірі близько 80 тис.грн. Чи виплатив їх Бігус — невідомо.

В цілому, як свідчить судреестр, від bigus.info вимагають не тільки спростувань.

В одному із позовів журналістам висунуто претензію в порушенні авторського права при використанні фрагментів чужого відео-контенту.

Денис Бігус, незважаючи на десятки поданих проти його структур позовів про захист репутації та гідності, продовжує називати себе "чесним" розслідувачем. Більш того, продовжує закликати своїх глядачів "донатити" (жертвувати гроші) на підтримку його проектів. Яка частина із зібраних з українців грошей йде потім на оплату рахунків за програними судами — у Бігуса не звітували.

При цьому, як підкреслюють "Вести", bigus.info не є засобом масової інформації.

"Це всього лише набір громадських організацій та ФОПів, з непрозорими активами і джерелами доходів, які, як зазначено на сайті проекту, "приносять зміни", — сказано в матеріалі.

Нагадаємо, що Денис Бігус в 2020 році був внесений до бази "Миротворець" за "маніпулювання суспільно значимою інформацією з метою підриву довіри до державних інституцій України, поширення завідомо неправдивої інформації з метою підриву довіри до державних інституцій України".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини