Головна Новини Суспільство події За купівельною спроможністю Україна відстає не тільки від Литви і Естонії, а й від Росії і Білорусі - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

За купівельною спроможністю Україна відстає не тільки від Литви і Естонії, а й від Росії і Білорусі - експерт

За індексом щастя Україна займає 110 місце, тоді як Чехія - 18 місце, Польща - 44, Латвія - 51

18 серпня 2021, 14:30
Поділіться публікацією:

Купівельна спроможність в Україні за 30 років незалежності знизилася на 30%, попри індексацію середньої зарплати, і знаходиться на дуже низькому рівні у порівнянні з іншими колишніми державами СРСР. Як передає видання "Коментарі", такі дані озвучив директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін, представивши дослідження про, що змінилося в Україні за останні 30 років своєї самостійності, пише УНІАН.

За купівельною спроможністю Україна відстає не тільки від Литви і Естонії, а й від Росії і Білорусі - експерт

Супермаркет. Фото: REUTERS

Амелін вважає, що причина низької купівельної спроможності України криється в тому, що за 3 десятиліття наша країна так і не зуміла зважитися на головні економічні реформи, проведення яких дозволило ряду країн за рівнем життя істотно випередити Україну. Експерт зазначив, з одного боку начебто плюс, що середня зарплата за 30 років зросла в нашій країні зі 118 доларів до 500 доларів. Але купівельна спроможність впала на 30%. Тобто, фактично зростання зарплати не перекрило зростання цін. Купівельна спроможність обчислюється не тією сумою коштів, яку людина отримує на руки, а тим, що вона на ту чи іншу суму може придбати.

Анатолій Амелін відзначив, практично всі сім'ї купують м'ясо. І ось, якщо взяти цей показник, то виходить, що з середньою зарплатою в РФ можна купити 106 кг м'яса, в Білорусі — 90 кг, в Казахстані — 96 кг, Естонії — 155 кг, Литві — 221 кг, в Україні — 86 кг. Результат говорить сам за себе. Тобто, з тієї зарплатою, яка є в Україні, ми не можемо собі дозволити те, що можуть дозволити наші сусіди.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Держстат розповів, в яких регіонах найвищі тарифи й ціни на продукти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини